Facebook noscript imageJannik Svensson ny vd för Bulletin
Nyheter
Jannik Svensson ny vd för Bulletin
Jannik Svensson är ny vd för Bulletin. Foto: Cajsa Broström
Jannik Svensson är ny vd för Bulletin. Foto: Cajsa Broström

Jannik Svensson tar över som ny vd för Bulletin.
– Han kom in som poddare, men är en enmansarmé som tagit initiativ och kraftigt ökat våra digitala intäkter och dragit in prenumeranter, säger Tino Sanandaji, styrelseordförande för Bulletin.

Bulletin får en ny vd. Det är Jannik Svensson, ursprungligen från Åland, som tar över efter Robert Löfgren. Svensson började som poddredaktör hos Bulletin i juni.

– Jannik Svensson har imponerat otroligt mycket på mig de senaste månaderna. Han kom in som poddare, men är en enmansarmé som tagit initiativ och kraftigt ökat våra digitala intäkter och dragit in prenumeranter, säger Tino Sanandaji, styrelseordförande för Bulletin.

– Därför tog vi på basis av hans dokumenterade kompetens och driftighet beslut att göra en omorganisation av ledningen och befordra Jannik.

Under de senaste dagarna har det i bland annat Dagens Nyheter och i Dagens Opinion rests frågetecken om Bulletins ekonomi.

– Bulletin har en trygg ekonomi, och har trots alla turer och rykten alltid betalat lön, skatt, hyra och liknande och kommer att göra det fortsättningsvis, säger Tino Sanandaji.

Han fortsätter:

– Vi har medel att täcka nästa månads skatt och lön och inga förfallna skulder annat än småräkningar som inte hunnit betalas. Vi satte igång en mejlkampanj i helgen som dragit in över 700 000 kronor. Som av en händelse började det spridas lösa rykten om att Bulletin var på fallrepet, där man uppmanar våra läsare att inte förnya prenumerationerna.

Någon skatteskuld finns inte, förklarar Tino Sanandaji. Han menar att det handlar om att Bulletin begärt coronaanstånd.

– Det är något som de flesta företag drar nytta av och innebär knappast att vi har missat att betala skatten.

– Ett annat inkorrekt påstående som florerar är att Bulletin står inför rekonstruktion. En ägare och tidigare styrelseledamot lyfte frågan om att gå i rekonstruktion för att spara på lönekostnader, men en majoritet röstade nej.

– Vi har samtidigt haft ett vd-byte som majoriteten stödde men samma ägare var emot. Som en kompromiss för att hantera meningsskillnader beslutade vi att utreda rekonstruktion och ha en färdig ansökan att skicka in ifall det skulle behövas vid en oförutsedd kris. Det gör många företag då man aldrig kan vara säker på framtiden, att utreda en ansökan och att faktiskt gå i rekonstruktion är inte samma sak, säger Tino Sanandaji.

Hur påverkas prenumeranterna?

– Prenumeranter påverkas inte av rekonstruktion och ofta heller inte av tidningars konkurs, men det är i Bulletins fall irrelevant då detta bara är löst snack.

– Bulletin har redan 11 300 prenumeranter och 600 000 unika läsare per månad, vilket är ovanligt bra för en nystartad tidning. Det är heller ingen luft i dessa siffror där man till exempel överdriver och räknar in gratisprenumerationer. Vi har på mindre än ett år växt till en rikstäckande tidning med fler läsare och fler prenumeranter än namnkunniga konkurrenter som funnits i decennier, säger Tino Sanandaji.

– Detta skedde trots brutala interna konflikter och en nedsläckning, tack vare våra skribenters briljans och trofasthet och våra läsares övertygelse att Sverige förtjänar bra journalistik.

Att utan insyn i våra finanser påstå att vi är på fallrepet är inte trovärdigt. Företag utan förfallna skulder med pengar att betala sina kostnader går inte i konkurs.

– Om det hjälper att övertyga våra rödgröna vänner (eller röda journalister som är gröna av avund) lovar jag att äta upp båda Annie Lööfs skor om Bulletin går i konkurs, med Stefan Löfvens strumpor som avslutning.

Pelle Zackrisson

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.