”Stockholms gängkrig” på SVT har fått stor uppmärksamhet och ett positivt mottagande. Men nu får teveserien kritik av en lokal politiker i Järva för sin ”ensidiga vänsteranalys” av orsakerna bakom gängvåldet.
– Teveserien får det att framstå som att det är samhällets fel att gängen uppstått, men det finns inget område i Stockholm som det har satsats så mycket på som Järva, säger Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i Rinkeby–Kista Stadsdelsnämnd.
– Samhället har formligen öst in pengar här.
Han fortsätter:
– Narrativet i teveserien utgår från att förorten inte får pengar, men alla majoriteter sedan jag började inom politiken 2005 har öst in pengar till projekt i Järva.
– Ingen socialtjänst i Stockholm har så stora resurser som vår. I absolut inga stadsdelar får civilsamhället så stort [ekonomiskt, reds. anm.] stöd som hos oss. I senaste budgeten hade jag ansvaret för nästan åtta miljoner kronor. I direkt stöd. Från stadsdelen.
– Rinkeby–Kista har två stora fritidsverksamheter för unga 16–19 år. Fem ungdomsgårdar för unga 13–16. Öppen varje dag. Året runt. Helt unikt i Stockholm.
Järva som integrationspolitiskt misslyckande
Istället vill Ole-Jörgen Persson betona bristen på integration; att många invånare i Järva i vissa fall inte kan, i andra fall inte vill, komma in i det omgivande svenska samhället.
– Järva är ett integrationspolitiskt misslyckande, säger han.
– Bristande förankring på arbetsmarknaden, utvecklingen av parallellsamhällen, för få krav, bidragsberoende är förklaringar som behöver lyftas fram, skrev Ole-Jörgen Persson tidigare på Twitter.
Han är också kritisk till många av de projekt som kommit och gått med miljonbudgetar genom åren.
– Det är allt från Blomman-pengarna på 90-talet till könsseparerade fritidsgårdar och medborgarbudgetar, säger han.
– De mest lyckade projekten är oftast de som kostat minst, tillägger han och tar ett exempel:
Trefas, som innebär att polis, socialtjänst och kriminalvård går in med åtgärder anpassade efter varje individ. Projektet inriktar sig på unga som myndigheterna bedömer riskerar att bli skjutna eller själva skjuta någon.
Genom att erbjuda kontakt med avhopparprogram, LVU-placera eller häkta det möjliga offret eller blivande gärningsmannen kan våldsspiralen stoppas, åtminstone tillfälligt, och de som omhändertas får andrum att tänka efter och lugna ner sig.
Invandring av lågutbildade till ett naivt land
Ungefär samtidigt som Ole-Jörgen Persson skrev sin ”rant” (rad av tweets) publicerades en annan om bakgrunden till gängen. Den författaren pekar på för stor invandring av analfabeter och dåligt utbildade människor från länder med annan kultur och andra normer till ett litet naivt land, utan beredskap att bemästra situationen.
Ole-Jörgen Persson har läst den tråden.
– Jag kan hålla med om att vi haft för stor invandring under för lång tid, säger han.
– Men för mig är det största problemet att vi satsar för mycket på bidrag och dyra, dåligt fungerande projekt istället för arbete.
Samtidigt tror Ole-Jörgen Persson att arbete inte löser alla problem.
– De allra flesta i Järva är en del av samhället, laglydiga och vill leva ifred.
– Men klyftorna till det omgivande samhället är ändå så stora att integrationen måste börja från dag ett när man anländer till Sverige eller föds här.
Hittills har SVT sänt tre avsnitt av ”Stockholms gängkrig”. Det fjärde sänds 29 januari.
Ska du se det?
– Absolut, säger Ole-Jörgen Persson.
Tror du teveserien kan bidra med något konkret?
– Kanske. Det viktiga är väl att fortsätta rikta uppmärksamheten kring de här frågorna. Teveserien bidrar till det.
fakta
Ole-Jörgen Persson
Politiska uppdrag: vice ordförande i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista.
Följer på Twitter: En salig blandning människor.
Favoritplats i Järva: Flera. Framför allt gillar jag våra grönområden. En slags oas mitt i betongen.