Facebook noscript imageJärvaveckans rapport vilseledande om diskriminering
Nyheter
Järvaveckans rapport vilseledande om diskriminering
27 procent av boende i utsatta områden uppger att de har diskriminerats på arbetsmarknaden. Foto: Jessica Gow//TT
27 procent av boende i utsatta områden uppger att de har diskriminerats på arbetsmarknaden. Foto: Jessica Gow//TT

Snart drar Järvaveckan igång. I en rapport av Järvavecken Research i samarbete med Novus framgår att 45 procent av personerna i utsatta områden har diskriminerats i arbetslivet i Sverige. Men när man tittar nogrannare på vad respondenterna svarat ser man att 18 procent av dessa, uppger att de ”tror att de blivit diskriminerade”.

Den 31 maj inleds Järvaveckan på Spånga idrottsplats i nordvästra Stockholm. Inför Järvaveckan släpptes rapporten Järvaveckan Research Perspektiv Arbetsmarknad utförd av Novus på uppdrag av Järvaveckan Research, i samarbete med H&M och Järvaveckan.

Ahmed Abdirahman är grundare och vd för den ideella stiftelsen Global Village som organiserar Järvaveckan. Han skriver att rapporten syftar till att ”ge oss en djupare förståelse för arbetsmarknaden och förhoppningarna om framtida karriärer i Sveriges utsatta områden.”

Men Bulletin har granskat rapporten, som drar en hel del märkliga slutsatser om diskriminering bland boende i utsatta områden.

Bland annat framgår det av en rubrik att ”drygt fyra av tio har upplevt diskriminering i arbetslivet i Sverige”. Siffrorna baseras på att 36 procent av de som svarat på enkäten svarat att de upplevt diskriminering i arbetslivet i Sverige.

Bland personer i utsatta områden har 45 procent av respondenterna svarat att de upplevt diskriminering i arbetslivet.

Tror att de diskriminerats

Tittar man närmare på vad respondenterna egentligen har svarat ser man dock att 20 procent av de svarande respondenterna säger att de ”tror att de diskriminerats”. Motsvarande siffra för personer i utsatta områden är 18 procent.

Fakta
Skärmdump från rapporten Järvaveckan Research Perspektiv Arbetsmarknad 2023.

TT Nyhetsbyrån, som är landets största nyhetsförmedling, var snabba på att förmedla det vilseledande budskapet under söndagseftermiddagen under rubriken ”Hälften i utsatta områden har diskriminerats”.

Bulletin kontaktade därför TT för en kommentar om formuleringen.

– Jag kan hålla med dig att formuleringen blev lite fel. Det ska väl vara tror sig ha diskriminerats eller upplever sig ha diskriminerats, säger Dan Skeppe, chef på TT.

TT
TT:s rubrik om diskriminering på arbetsmarknaden är missvisande. Foto: JESSICA GOW/TT

Läs även: S-ledamot försvarar att han deltog i Hamas-konferens

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu