Facebook noscript imageJO: Stopp för kommuner som vill göra bakgrundskontroller
Nyheter
JO: Stopp för kommuner som vill göra bakgrundskontroller
Justitieombudsmannen (JO) riktar skarp kritik mot Södertälje kommun som genomfört bakgrundskontroller av kommunanställda. Foto: Jessica Gow
Justitieombudsmannen (JO) riktar skarp kritik mot Södertälje kommun som genomfört bakgrundskontroller av kommunanställda. Foto: Jessica Gow

Kommuner har inte laglig rätt att genomföra bakgrundskontroller på anställda under anställning samt vid nyanställning. Enligt Justitieombudsmannen, JO, står kontrollerna i strid med regeringsformens skydd för den personliga integriteten och Europakonventionens skydd för privatlivet.
– Kommunens kontroller är inte lagliga, säger Per Lennerbrant på JO i ett pressmeddelande.

Södertälje kommun är den kommun i Sverige som gått i fronten när det gäller att bakgrundskontrollera personal inom verksamheten.

Sedan hösten 2022 har Södertälje kommun genomfört omfattande bakgrundskontroller i syfte att skapa en trygg och säker miljö för Södertäljeborna. Kommunen är den första i landet som haft så omfattande bakgrundskontroller av anställda eftersom kommunen länge haft problem med den organiserade brottsligheten.

Till exempel har grovt kriminella drivit hemtjänst, assistansbolag samt fuskat med försörjningsstöd, parkeringstillstånd och utskänkningstillstånd.

Kommunen har sedan tidigare motiverat kontrollerna med att intrånget i den personliga integriteten är ”proportionerligt”.

Riktar kritik mot Södertälje kommun

Men nu har Justitieombudsmannen, JO, riktat skarp kritik mot Södertälje kommun tillvägagångssätt för att få bukt med den organiserade brottsligheten.

JO har slagit fast att bakgrundskontrollerna är olagliga. I ett JO-beslut från den 19 oktober står att kontrollerna står i strid med regeringsformens skydd för den personliga integriteten och Europakonventionens skydd för privatlivet.

– Jag ifrågasätter inte kommunens ambition att komma till rätta med organiserad brottslighet i kommunkoncernen. Åtgärderna måste dock ha stöd i rättsordningen och stämma överens med grundläggande bestämmelser till skydd för personlig integritet och privatliv, säger Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

”Vill ha en trygg och säker verksamhet”

Bakgrundskontrollerna har kritiserats av privatpersoner och flera anmälningar har skickats in till JO. Magnus Gyllestad, stadsdirektör, Södertälje kommun, motiverar varför kommunen infört bakgrundskontrollerna.

Vi måste kunna garantera Södertäljeborna att kommunen har en trygg och säker verksamhet, utan risker för någon koppling till brottslighet. Medborgare ska även kunna lita på att vi gör allt vi kan för att motstå korruption och otillbörlig påverkan.

Magnus Gyllestad vill förhindra att organiserad brottslighet får vägar in i kommunens verksamheter.

Därför anser han att bakgrundskontrollerna fyller en funktion genom att säkerställa att inga medarbetare ska ha kopplingar till kriminella nätverk, oegentligheter, fusk och bedrägerier, eller i övrigt begå brott mot arbetsgivare eller mot exempelvis barn och elever eller vård- och omsorgstagare.

Läs även: Konfirmandresa till Stockholm ställs in: ”För farligt”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu