Varje måndag klockan 12 samlas Måndagsrörelsen på Norrmalmstorg för att visa sitt stöd till Ukraina. Idag talade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) inför ett hundratal åhörare och påminde om det extrema lidande den ukrainska befolkningen utsätts för.
– Vi ska försöka hjälpa Ukraina brett och tillsammans. Vi från svensk sida ska göra vårt, säger Johan Pehrson (L).
Varje måndag oberoende av väder samlas Måndagsrörelsen på Norrmalmstorg för att visa sitt stöd till Ukraina. Måndagsrörelsen är en ideell förening och svensk opinionsrörelse som har en lång historia tillbaka i tiden. Föreningen grundades på 1990-talet på initiativ av bland andra Gunnar Hökmark, tidigare toppmoderat och europaparlamentariker, i syfte att visa stöd till balternas frihet i öst.
Idag syftar rörelsen till att ge människor en mötesplats som vill visa solidaritet med det ukrainska folket i samband med den ryska invasionen.
– Det handlar om att värna Europa. Det är ett krig som just nu sker i Ukraina där Ryssland har ingripit, men kriget är ett hot mot hela Europa. Och det är därför vi står här, inte bara för att stödja Europa, utan även för att uttrycka tacksamhet till Ukraina som försvarar principer och friheter som är gemensamma, säger Gunnar Hökmark till Bulletin.
Flera politiker, journalister och opinionsbildare har deltagit på Måndagsrörelsen och hållit tal. Däribland statsminister Ulf Kristersson (M), Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, journalisten och författaren Kurdo Baksi samt riksdagsledamoten Gulan Avci (L).
Stödja militärt och humanitärt
Idag närvarade och talade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrsons (L) inför ett hundratal åhörare. Pehrson betonade att den svenska regeringen ska ha ett stort fokus på att försöka få stopp på kriget under det kommande ordförandeskapet i EU.
– Medan många svenskar stressar i julhandeln är ukrainska män och kvinnor fullt upptagna med att försvara sitt land och sin frihet mot Putinregimens olagliga och blodiga invasion. De tappra ukrainarna försvarar inte bara sin frihet, de försvarar i förlängningen även Europa mot Putins maktgalna planer. Därför måste vi stötta Ukraina i deras frihetskamp, säger Johan Pehrson (L).
Fokus ska även ligga på att fortsätta stödja Ukraina både humanitärt och militärt.
– Vi ska försöka hjälpa Ukraina brett och tillsammans. Vi från svensk sida ska göra vårt. Vi ska fortsätta hjälpa människor på flykt samt fortsätta stödja Ukraina både militärt och humanitärt. Vi kommer med kraft att fortsätta göra vad vi kan, säger Johan Pehrson.
Johan Pehrson nämner att han träffat både Beredskapslyftet och Stadsmissionen som gör allt de kan för att hjälpa dem som flytt kriget.
– Så länge dessa helvetesportar är öppnade måste vi visa fortsatt solidaritet. Vi kommer tyvärr behöva komma tillbaka hit fler måndagar. Men det måste komma en dag vi inte längre behöver stå här, då vi kan säga att Ukraina är fritt. Jag hoppas den dagen kommer snart.
Sverige kommer skänka medel
Samtidigt bekräftar regeringen och nytillträdde biståndsministern Johan Forsell (M) att Sverige kommer ge fortsatt stöd till Ukraina. Drygt 600 miljoner kronor kommer Sverige att bidra med.
– Människor i Ukraina har det väldigt svårt just nu och Sverige bidrar dörför med mer än en halv miljard kronor för den långsiktiga återuppbyggnaden av landet, säger Forsell till SVT.
Det nya stödpaketet kommer dock att offentliggöras först imorgon, säger han. Samtidigt befinner sig Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) på plats i Odessa i Ukraina där han bland annat träffat Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov.
Läs även: Chef på Polismyndigheten tafsade på kvinna under julfest – vräktes omkull