Sverigedemokraternas Richard Jomshof berättar i en intervju med Aftonbladet att han anser en inskränkning av islamiska symboler som en möjlig väg framåt.
– För många människor, även för mig, så representerar det någonting väldigt farligt, säger Richard Jomshof.
Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) berättar i en intervju med Aftonbladet om Tidöavtalet och vad han anser om Sveriges nya migrationspolitik. Eftersom antalet utfärdade uppehållstillstånd under 2023 låg på ungefär samma nivå som tidigare, så anser Jomshof att det migrationspolitiska paradigmskifte som hans parti och regeringspartierna pratat om, ännu inte skett.
Jomshof fick också tillfälle att diskutera partiledaren Jimmie Åkessons uppmärksammade tal på landsdagarna, där han sa att moskéer som sprider propaganda och strider mot demokratiska värderingar ska rivas. Uttalandet fick kritik av bland annat statsminister Ulf Kristersson (M) och Johan Pehrson (L).
– Vi har ju stundtals haft en ganska blodig historia om man tittar på Europa med religionskrig och liknande. Men vi har gått igenom en lång rad förändringsprocesser, kanske framförallt reformationen och upplysningen, som har gjort att religionen är en privatsak. Islam har en annan syn på det här. Islam omfamnar allt. Islam har inte gått igenom någon upplysning. Det finns inte ett enda, vill jag påstå, fungerande muslimskt land i dag, säger Richard Jomshof till Aftonbladet.
Begränsningar av symboler
Richard Jomshof menar att det är ett problem med imamer som predikar budskap som går emot det demokratiska samhälle Sverige är. Till Aftonbladet säger han att Sverige varken kommer att prata omkull individerna eller förändra dem.
Han säger inte att han är emot att det finns moskéer. Men han säger att det finns uttrycksformer som är problematiska. Jomshof går vidare till att jämföra etablerandet av moskéer med politiska rörelser och säger att Sverige troligtvis hade reagerat annorlunda på den typen av etableringar.
Aftonbladet frågar också Jomshof om han anser att det bör finnas liknande begränsningar mot islamiska symboler i offentligheten som det finns mot exempelvis hakkors.
– Ja, absolut. Det är klart att inte minst minareter, halvmånen, är en symbol som representerar det som islam står för. För många människor, även för mig, så representerar det någonting väldigt farligt. Någonting väldigt dåligt. En liknande inskränkning är definitivt en möjlig väg framåt. Exakt hur det ska se ut får man diskutera, säger han.
– Jag säger inte att nazism och islam är exakt samma sak. Men vi pratar ju om själva uttrycket. För mig är slöjan ett islamistiskt attribut och jag vet att många människor, inte minst ex-muslimer och kvinnor, ser på det på samma sätt.