Facebook noscript imageJomshof och Demirok i debatt om islam
Politik
Jomshof och Demirok i debatt om islam
Muharrem Demirok (C) och Richard Jomshof (SD) möttes i en debatt i Studio Ett. Foto: Henrik Montgomery/Ali Lorestani/TT
Muharrem Demirok (C) och Richard Jomshof (SD) möttes i en debatt i Studio Ett. Foto: Henrik Montgomery/Ali Lorestani/TT

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok tycker Richard Jomshofs uttalande om islamiska symboler i Aftonbladet var svepande och splittrande. Han menar att det finns problem med hatiska budskap i moskéer men att Jomshofs uttalande attackerar individuella muslimer i Sverige.

Under måndagseftermiddagen mötte justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD), Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok i Studio Ett, efter att Jomshof i en intervju med Aftonbladet diskuterat begränsningar av islamiska symboler.

Jomshof förklarar i Studio Ett att han baserar sin åsikt på att majoriteten av den islamska världen är odemokratisk och exemplifierar länder som Turkiet, där demokratin dragits tillbaka i takt med att landet islamiseras.

Han jämför även islam med politiska ideologier och dess symboler med politiska symboler. Exempelvis drar han en parallell där han frågar sig varför begränsningar av islamiska symboler skulle vara något annorlunda än begränsningar av nazistiska symboler.

Ideologi som systematiskt mördat

Muharrem Demirok är besvärad över Jomshofs uttalande och kritiserar regeringspartierna för att inte reagera på det. Han tycker även att Jomshofs liknelse mellan nazism och islam är uppseendeväckande.

– Han jämför muslimer med nazister, han jämför hakkorset med halvmånen, han jämför en ideologi som i modern tid, systematiskt tog livet av sex miljoner människor med muslimer i Sverige. Människor som varje dag går till jobbet och bidrar till Sverige, säger Muharrem Demirok i Studio Ett.

– Om man ska titta på islams historia så är det en ideologi och religion som har mördat betydligt fler än så. Det har ju pågått i 1 400 år. Det började med Muhammed när han plundrade och mördade sig igenom arabiska halvön, sen har det ju fortsatt in i vår tid, säger Richard Jomshof i Studio Ett.

Demirok går vidare till att säga att han ser problemen med ”hatiska predikanter” och hatfyllda budskap som spridits i exempelvis källarmoskéer. Han säger däremot att Jomshofs uttalande inte tar hänsyn till alla de muslimer som försöker leva ett hederligt liv i Sverige.

Lyckad integration i Skäggetorp

Muharrem Demirok tar i programmet upp ett exempel på vad han tycker är lyckad integration. Det är en klass i årskurs 4 (ålder ofta 9 eller 10 år, reds anm) i det utsatta området/invandrargettot Skäggetorp i Linköping.

Klassen, som består av många med påbrå från utomeuropeiska länder, vann nyligen en nationell lästävling. I klassen finns elever med slöja. Ett plagg som kritiserats av bland annat föreningen GAPF för att det ska ”skydda” små flickor från mäns sexuella lustar och därigenom är kvinnoförtryckande.

Jomshof får frågan om han inte anser att hans uttalande skapar splittring bland de muslimer som exempelvis går på skolan i Skäggetorp.

– Jag tycker i så fall att vi ska lära varandra att vi i en demokrati som Sverige, får vara kritisk. Man får kritisera religioner, man får kritisera politiska ideologier, man kan kritisera Sverigedemokraterna, man kan kritisera Socialdemokraterna och så vidare. Vi ska ju inte sluta med det, för då blir vi ett sämre land och då är det väl bättre att vi lär de här individerna som uppenbarligen gör väldigt bra ifrån sig, vad det innebär att leva i en demokrati som Sverige, säger Richard Jomshof.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter