Det har funnits en ”ängslighet” i Sverige som har gjort att problem relaterade till bland annat gängbrottslighet inte har kunnat beskrivas, säger inrikesminister Mikael Damberg i en intervju med Aftonbladet. Detta har fått sverigedemokraten Jonas Andersson att reagera. ”Vem och vilka är det som förgiftat debatten?”, skriver han på Facebook.
”Det fanns en ängslighet tidigare i att beskriva en del problem, man ville inte ses som rasistisk och så vidare”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i en intervju med Aftonbladet, i vilken han beskriver det rådande samtalsklimatet för några år sedan. Detta är något som har fått riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) att hoppa till.
I ett Facebookinlägg skriver Andersson att Dambergs parti har bidragit till den utvecklingen: ”Vem och vilka är det som år efter år efter år, målat upp ALLA som pekat på uppenbara samhällsproblem som rasister och främlingsfientliga? Vem och vilka är det som förgiftat debatten, som smutskastat, som vägrat sakfrågor till förmån för populistiskt bullshit om meningsmotståndarna?”
Till Bulletin säger Jonas Andersson att Mikael Dambergs abstrakta sätt att beskriva ängsligheten, utan att gå in på orsak och verkan, är ”ynkligt”.
– Det är en ynkedom att prata i en allmän ”man-form”. Det är de själva – Socialdemokraterna, regeringen – som har undvikit att ta tag i problemen.
Människor har farit illa
Socialdemokraternas svartmålning av dem som vågade prata om problem relaterade till migration, segregation och gängbrottslighet har lett till att människor har farit illa, säger Jonas Andersson.
– Människor har fått handgranater inkastade i sina hem, blivit skjutna, barn har blivit skjutna, oskyldiga har blivit mördade på öppen gata, för att Mikael Damberg och den socialdemokratiska regeringen har varit rädda för att bli kallade rasister.
– Samtidigt, alla som har haft någon typ av kritik mot det här har av Socialdemokraterna utmålats som främlingsfientliga och rasister. Att de har mage nu att påstå att de inte har vågat vidta åtgärder för att de var rädda att bli kallade rasister, det är patetiskt.
Jonas Andersson säger att han vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara, och vilka konsekvenser det kan få, att tidigt påtala problem relaterade till invandring.
– Jag jobbade med ensamkommande i 15 år, i hvb-hem och stödboenden i Skellefteå, och där fanns det uppenbara problem med det här med åldersbedömningar till exempel. Det var något som alla i branschen visste och till slut var jag en av dem som tog bladet från munnen och försökte förklara i den offentliga debatten att ”så här ser det ut och det är ett problem”.
”Odefinierbar entitet”
Enligt Jonas Andersson var han tvungen att ”väga sina ord på guldvåg”, för annars skulle anklagelser om rasism och främlingsfientlighet komma som ”ett brev på posten”. Särskilt svårt var detta runt åren 2014–2015.
– Det är klart att jag har varit rädd att förlora jobbet och att bli påhoppad. Jag har blivit det också, på Twitter, Facebook och andra ställen, men så länge man vet att man har på fötterna så måste man stå på sig. Det måste finnas visselblåsare i olika verksamheter som berättar hur det ser ut.
Jonas Andersson hade gärna sett att Mikael Damberg också hade rannsakat sig själv i intervjun.
– Om han hade sagt ”Vi har varit fega och vi har haft fel och vi ber om ursäkt. Och vi ber om ursäkt till alla som har farit illa för att vi har varit fega”, då hade det kanske känts mer ärligt.
Han anser att Mikael Damberg borde ha varit öppen med att Socialdemokraterna också har bidragit till ”brunmålningen”.
– Men på honom låter det som att det är någon odefinierbar entitet som har anklagat alla för rasism, men det är inte sant. Det är S själva som har gjort det, avslutar Jonas Andersson.
Bulletin söker inrikesminister Mikael Damberg för en kommentar.
Läs även: S-profil anklagas för antisemitism efter tweet om Europa och Israel: ”Skickat judar”