
Både EU och Nato öppnar för att låta Ukraina använda sina vapen även offensivt mot Ryssland. – Ukraina har rätt att försvara sig inom och utanför sitt territorium, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i Bryssel.
Både Ukraina och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har på sistone tryckt på för att ge Ukraina vapen som kan användas inte bara i försvarssyfte inom landet, utan även offensivt inne i Ryssland.
Stöd för det ökar snabbt.
– I enlighet med krigets lagar är det fullt möjligt och det finns inget motsägelsefullt i det, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till dagens möte med EU-ländernas försvarsministrar.
”Inga begränsningar”
Medhåll kommer bland annat från Sverige.
– Vi har förvisso inte donerat några långräckviddiga vapen, men vår inställning är att det är folkrätten som gäller. Ukraina har rätt att försvara sig inom och utanför sitt territorium. Vi har inte identifierat några geografiska begränsningar, fastslår Pål Jonson på väg in till mötet.
Liknande ord hörs från kollegorna från Estland och Nederländerna och även från Litauens utrikesminister.
– Rätt sätt att reagera på den ryska aggressionen är att låta Ukraina använda de vapen de redan har på det sätt som de behöver använda dem på. Det är så man stoppar Ryssland, sade litauiske Gabrielius Landsbergis i Bryssel i går.
”Folkrätten som gäller”
Dagens möte sker samtidigt som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker Belgien där han bland annat väntas skriva på ett avtal om säkerhetsgarantier och ta en titt på de belgiska F-16-plan som utlovats.
30 belgiska plan ska levereras fram till år 2028 och utrikesminister Hadja Lahbib siktar på att få iväg de första redan i år, berättar hon i belgisk tv.
Andra länder hoppas i sin tur kunna leverera F-16 redan i sommar.
– Jag förstår att det är Danmark som har kommit längst. Sedan har de under senare tid valt att inte gå in för mycket på detaljer för när leveranserna kommer och det har att göra med operationssekretess, berättar Pål Jonson.

fakta
F-16-plan till Ukraina
Fyra Natoländer – Belgien, Nederländerna, Danmark och Norge – har tillsammans utlovat ungefär 100 F-16-flygplan till Ukraina. Danmark har tidigare utlovat att en första leverans ska ske under sommaren i år.
Sverige har öppnat för leverans även av Jas Gripen, men har inte gett några färdiga löften.
– Vi har inget tidsschema som sådant. Vi för en intensiv dialog tillsammans med de 15 andra länderna i det som heter Air Force Coalition om hur vi på bästa sätt kan stödja det ukrainska luftförsvaret och det kommer vi att återkomma till, säger försvarsminister Pål Jonson.
Sedan tidigare har Bulgarien, Polen och Slovakien donerat Sovjetbyggda stridsflygplan av typen Mig-29 och Su-25 till Ukraina.