Facebook noscript imageJUST NU: Polisen håller pressträff om det grova våldet
Nyheter
JUST NU: Polisen håller pressträff om det grova våldet
Noa-chefen Johan Olsson, Rikspolischef Anders Thornberg och Katarina Johansson Welin till vikarierande riksåklagare och chef för Åklagarmyndigheten under en pressträf. Foto: Christine Olsson / TT
Noa-chefen Johan Olsson, Rikspolischef Anders Thornberg och Katarina Johansson Welin till vikarierande riksåklagare och chef för Åklagarmyndigheten under en pressträf. Foto: Christine Olsson / TT

Bulletin är på plats på polisens presträff om den senaste tidens grova våldsdåd. Året 2023 kan komma att bli känt som det mest brutala hittills när det gäller grova brott.
– Jag fårstår att det finns en stor ilska och en stor oro, det är en omfattning av terrorliknande våldsdåd som vi inte har sett motstycke till, säger Anders Thornberg, rikspolischef.

Polisen mobiliserar resurser i ett försök att bemöta den ökande våldsamheten bland kriminella, dels med nationell förstärkning dels med förstärkning på regional nivå kopplat till Stockholm, region mitt och öst.

Rikspolischef Anders Thornberg säger att läget är mycket allvarligt. Thornberg menar att det pågår ett intensivt arbete för att lagföra och inkapacitera de här kriminella individerna.

– Genom snabbt och effektivt arbete har vi gripit många misstänkta och förhindrat många våldsdåd på många ställen i vårt land. Vår uppklaring ökar markant, så här långt i år har vi drygt 300 häktade för grova vapenbrott, det är rekord, säger Anders Thornberg.

Bara i september månad har elva personer skjutits till döds. Senaste tiden har Uppsala varit hårt drabbat och under natten mot torsdagen dog en kvinna i 25-årsåldern i ett bombdåd i Storvreta. Kvinnan ska ha varit granne till en närstående till Rawa Majid, ”Kurdiske räven” och inte varit inblandad i någon gängkonflikt.

– Uppsala har haft problem sedan midsommar ungefär med en eskalerande våldsvåg, så det är där vi riktar resurserna nu. Rawa Majid anses vara en av de främsta källorna till konflikterna, säger Ulf Johansson, polisregionchef i polisregion Mitt till Bulletin.

Dödslista

Det finns en lista som florerat i media senaste tiden där det figurerar 150 adresser där nästa våldsdåd skulle kunna ske. Det handlar både om bostäder och företag som hör till personer i den kriminella miljön och adresser där det finns släktingar och vänner som kan kopplas till gängkriminella.

Polisen uppger att det saknas resurser att bevaka alla adresser, men att de gör så gott de kan utifrån den information de har.

Hur gör ni för att bevaka dessa adresser och skydda de här personerna?
– Vi får information hela tiden som vi bedömer konstant. Det här bearbetas och analyseras inom ett operationscentrum dygnet runt. Det här prioriteras hela tiden, säger Mattias Andersson, tillförordnad regionchef i Stockholm.

Samarbete med Försvarsmakten

De senaste dagarna har det kommit många utspel från politiskt håll om att sätta in militären mot gängen. Rikspolischef Anders Thornberg säger att han samtalat med överbefälhavaren under gårdagen om hur samarbetet mellan Försvarsmakten och Polismyndigheten ska utvidgas. Han nämner att Försvarsmakten har flera kompetenser och resurser som kan komma att behövas, bland annat inom bevakningsuppdrag, logistik och fordon.

– Vi behöver alla krafter för att lyckas. Läget visar hur viktigt det är att alla myndigheter kraftsamlar, säger Thornberg.

Polisen fokuserar i nuläget på att utöka sin närvaro i brottsutsatta områden och avsätta stora resurser för att stärka informationsinhämtningen.

– Vi kommer aldrig ge upp, säger Thornberg.

Läs även: Kristersson: Ska se hur Försvarsmakten kan hjälpa polisen

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu