
Både Sverigedemokraterna och Youtubekanalen Riks kan komma att stämma Kalla Faktas reporter Daniel Andersson för avtalbrott, då han undertecknat anställningsavtal där lojalitetsklausuler ingick. Avtalsbrott ingår inte i de brott som programmets ansvarige utgivare Fredrick Malmberg har rättsligt ansvar för, men Kalla Fakta vägrar svara på om man kommer stå för Anderssons kostnader vid eventuella rättsfall.
– Vad jag förstått så har det här inte prövats i svensk rätt ännu, att en person tar anställning på ett ställe bara med syfte att sabotera verksamheten. Så det är komplext, men vi avser att vidta åtgärder, säger Riks ägare Jacob Hagnell till Bulletin.
När Kalla Faktas reporter Daniel Andersson wallraffade på Youtubekanalen Riks samt Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning för reportaget Undercover i Trollfabriken undertecknade han anställningsavtal där lojalitetsplikt ingick. Nu kan både SD och Riks komma att stämma Andersson för avtalsbrott.
SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein tog upp frågan när han intervjuades av Kvartals podcast Fredagsintervjun i mitten av maj, med anledning av ett klipp från programmet där Wallerstein varnar Andersson för att ”vi är väldigt aggressiva när det kommer till att slå tillbaka mot de som jävlas med oss”.
Enligt Wallerstein var uttalandet en ”konsumentupplysning” i samband med att Andersson sade upp sig från SD:s kommunikationsavdelning.
– Det finns massa avtal som han har skrivit på, som han kanske kommer bryta mot. Då är det bra att han vet att vi kommer hålla oss till de avtalen och vi kommer att agera efter dem, sade Wallerstein i podden.
I podcasten tog Wallerstein även upp den lojalitetsplikt mot arbetsgivare som vanligtvis ingår i ett anställningskontrakt, och sade att man kommer ta ett beslut i frågan efter valet, samt efter Wallersteins på valet följande semester.
– Ingår man avtal med oss och sedan bryter dem, det är klart att vi ska titta på det då, sade Wallerstein.
Bulletin har sökt Joakim Wallerstein, som är på semester och inte vill bli störd.
– Han loggar ut helt och hållet, förklarar SD:s presschef Oscar Cavalli Björkman.
”Tar anställning med syfte att sabotera verksamheten”
Även Riks ser över möjligheten att stämma Andersson för avtalsbrott, bekräftar kanalens ägare Jacob Hagnell till Bulletin.
– Vi avser att vidta åtgärder, och se hur vi inom lagens ramar kan agera på det här. Det är en process vi har börjat med, säger han till Bulletin.
Även i det här fallet är den lojalitetsplikt som ingår i Anderssons kontrakt en fråga som kan bli föremål för rättslig prövning.
”Parterna är skyldiga att uppträda lojalt gentemot varandra i anställningsförhållandet. I lojalitetsplikten ingår även en diskretionsplikt. Möjligheten för arbetstagaren att åta sig bisysslor är omgärdade av regler” står att läsa i Anderssons anställningsavtal, som Bulletin har tagit del av.
– Vad jag förstått så har det här inte prövats i svensk rätt ännu, att en person tar anställning på ett ställe bara med syfte att sabotera verksamheten. Så det är komplext, men vi avser att vidta åtgärder, säger Hagnell.
Praktikanten som blev infiltratör
När Kalla Faktas veteran-reporter Emil Hellerud på våren 2023 uppmanar Daniel Andersson att infiltrera Sverigedemokraterna för ett walraff-reportage är Andersson forfarande bara en praktikant, som går sista terminen på Göteborgs Universitets journalistutbildning.
– Egentligen var jag inte sugen på att gå med i ett parti. Jag hade precis bestämt mig för journalistik, men samtidigt var det spännande. Ingen av oss visste att det skulle pågå ett år och att det skulle få de konsekvenser det fick, säger Andersson till Svenska Dagbladet.
Trots att Anderssons hemliga uppdrag som infiltratör fortsätter under helger och kvällar efter att hans praktik har avslutats, dröjer det innan Kalla Fakta börjar avlöna den unga reportern.
Det är först när han på hösten erbjuds ett vikariat av P4 Sörmland, som inte tillåter sidouppdrag, som TV4 erbjuder honom en anställning.
– Då vände jag mig till redaktionen här på TV4 och sa: ”Hej, jag behöver ha betalt, jag behöver ha en heltidstjänst. Antingen jobbar jag på P4 Sörmland och då skiter vi i det här eller så får vi dra igång det här på heltid”, berättar Andersson för SvD.
”Var absolut inte sugen på att börja jobba i partiet”
Andersson får en anställning på heltid som vikarie, men bara fram till årsskiftet. Hans infiltration börjar emellertid bära frukt när Julian Kroon, kommunpolitiker i Stockholm för SD, rekommenderar honom för en tjänst på partiets kommunikationsavdelning. Men Andersson tvekar.
– Jag var absolut inte sugen på att börja jobba i partiet. För då visste jag att jag skulle spela den här rollen på heltid, säger han till SvD.
När Andersson tar anställning på Riks, som nyligen hade avknoppats från SD, kräver han stödsamtal hos en psykolog, att TV4:s säkerhetsavdelning ska kopplas in på ärendet, samt betalt från TV4.
Kanalen går med på kraven, men när det gäller lönen betalar man bara skillnaden mellan den lön har får av Riks och den lön han skulle fått från TV4.
Stödsamtal med psykolog
Under sin anställning på Riks hittar Andersson inte den ”trollfabrik” som Kalla Fakta är ute efter. Men trots att han beskriver inflitrationen som mycket psykologiskt ansträngande tar han en ny anställning på SD:s kommunikationsavdelning när möjligheten uppstår.
Nu behöver han emellertid stödsamtal med en psykolog för att klara av sitt uppdrag.
– Om jag inte hade valt att ha de här stödsamtalen med en psykolog tror jag inte att jag hade klarat det, säger han till SvD.
Idag har Andersson ännu inte fått någon fast tjänst på TV4, och säger till SvD att han inte hade tagit på sig uppdraget som infiltratör idag.
– Men samtidigt, i det stora hela så ångrar jag mig inte. Journalister har i tio års tid
försökt lyfta upp det här missförhållandet i ljuset och nu har vi lyckats, tillägger han emellertid.
Kalla Fakta vägrar svara om sitt arbetsgivaransvar
Om Andersson skulle förlora eventuella rättstvister med Riks och SD kan han komma att bli återbetalningskyldig för de löner han fått samt tvingas betala skadestånd.
TV4:s Nyhetschef Fredrick Malmberg är ansvarig utgivare för Kalla Fakta, men är som sådan endast rättsligt ansvarig för tryck- och yttrandefrihetsbrott, som exempelvis förtal eller hets mot folkgrupp. En eventuell civilrättslig process om avtalsbrott skulle inte omfattas av utgivaransvaret.
Bulletin har sökt Fredrick Malmberg och Daniel Andersson med frågor om TV4, som har stora ekonomiska problem, kommer ta något ekonomiskt ansvar för Anderssons eventuella kostnader om han skulle bli föremål för civilrättsliga processer.
Till Malmberg har vi även riktat frågan om det är förenligt med arbetsrättslig etik att låta en ung praktikant genomföra en psykologiskt ansträngande och riskabel infiltration.
Malmberg har inte återkommit med något svar. Istället har Daniel Andersson svarat för Kalla Fakta-redaktionens räkning.
”Eftersom Bulletin inte är med i det medieetiska systemet så svarar vi tyvärr inte på några frågor från er” skriver han till Bulletin.