Facebook noscript imageKallduschen för Miljöpartiet: Lägsta siffran i Demoskop på 16 år
Politik
Kallduschen för Miljöpartiet: Lägsta siffran i Demoskop på 16 år
Märta Stenevi och Per Bolund är språkrör för Miljöpartiet. Foto: Pontus Lundahl/TT
Märta Stenevi och Per Bolund är språkrör för Miljöpartiet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Med mindre än ett år kvar till valet ser läget uselt ut för det ena regeringspartiet - Miljöpartiet – i Aftonbladets/Demoskops senaste mätning. Med 3,0 procent – en marginell minskning sedan förra månaden – får man sin sämsta siffra på 16 år. Samtidigt skulle högeroppositionen KD-M-SD få majoritet i riksdagen.

Enligt Aftonbladet/Demoskops senaste opinionsmätning skulle två partier – Liberalerna och Miljöpartiet – åka ur riksdagen om det var val idag.

För Liberalerna, som får 2,7 procent i oktobermätningen, fortsätter kräftgången – det är 20:e månaden i följd som partiet ligger under riksdagsspärren som är på 4 procent.

Även för Miljöpartiet är den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop dåliga nyheter. Partiet har inte fått så dåliga siffror i en mätning från Demoskop på 16 år.

November 2019 uppgick Inizio i Demoskop och Demoskop bytte metod till helt självrekryterad webbpanel, Inizios val av metod.

I septembermätningen fick Miljöpartiet 3,5 procent. Nu får partiet 3,0 procent.

– Det är klart att det här är kritiskt för Miljöpartiet med tanke på att det står ett val inför dörren. Jag kan tänka mig att regeringsmakten nog har kostat en hel del och att partiet hade mått bättre av att vara i något slags opposition snarare än att sitta i regeringsställning. Sen har språkrören inte heller särskilt stort förtroende och det adderar till problemet, säger Anders Lindholm på Demoskop till Aftonbladet.

Chansen till stödröster för Liberalerna och Miljöpartiet minskar ju längre från fyraprocentsspärren de kommer. Istället finns risken att det leder till en väljarflykt, att sympatisörer hellre väljer ett annat parti av rädsla för att inte kasta bort sin röst.

– Är man något under tre procent så minskar benägenheten att stödrösta eftersom det kan vara en bortkastad röst. De som stödröstar måste ju tro på projektet att lyckas få in partiet, säger Anders Lindholm till Aftonbladet.

Det senaste året har Miljöpartiet profilerat sig bland annat genom att tillsammans med Socialdemokraterna utvidga möjligheterna för migranter utan skyddsbehov att få uppehållstillstånd (formulering om ”synnerliga skäl” ändrades till det vidare ”särskilda skäl”. I april meddelade partiet även att Bromma flygplats ska stängas.

Till Aftonbladet kommenterar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi vad partiet ska göra för att lyfta i opinionen.

– Vi kommer att behöva jobba ännu hårdare för att sätta fokus på de frågor vi ser är så oerhört viktiga. Klimat och miljö, naturligtvis, men också jämställdhetsfrågor och rättvisefrågor och att få bukt med den grova brottsligheten vi ser i sverige i dag, säger hon.

Förändringarna för samtliga partier i mätningen jämfört med förra månaden är små och samtliga är inom felmarginalen.

KD (5,5 procent), M (22,2) och SD (20,9) får tillsammans 48,6 procent. Men eftersom att både MP och L åker ur räcker det till 182 mandat och egen majoritet (riksdagen har totalt 349 mandat) enligt val.se:s valsimulator.

Socialdemokraterna ligger kvar på förra månadens 26,7 procent. Centerpartiet tappar marginellt med 0,2 procentenheter till 9,5 procent. Vänsterpartiet ökar med 0,4 procentenheter till 8,6 procent.

Tillsammans samlar S-C-V 167 mandat.

Så genomfördes undersökningen:
Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten, 18 år och äldre.
Fråga: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.
Undersökningsperiod: 29 september – 6 oktober 2021.
Metod och urval: Undersökningen är genomförd inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel som rekryteras genom ett samarbete med drygt 400 webbplatser.
Antal intervjuer: Undersökningen omfattar 2 417 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.
Vägning: Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Pelle Zackrisson

fakta

Partistöd enligt Aftonbladet/Demoskop

Förändringar sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 26,7 (+-0)

Moderaterna 22,2 (+0,1)

Sverigedemokraterna 20,9 (+0,2)

Centerpartiet 9,5 (-0,2)

Vänsterpartiet 8,6 (+0,4)

Kristdemokraterna 5,5 (-0,1)

Miljöpartiet 3,0 (-0,5)

Liberalerna 2,7 (+0,2)

Övriga partiet 0,8 (-0,1)