Kammarrätten fastslår i en dom att det var fel av polisen att avslå ansökningar om koranbränningar. Lagen ger inget stöd för att neka demonstrationstillstånd utifrån utrikespolitik eller risk för aggressiva motdemonstranter.
TT rapporterar att Kammarrätten i en dom fastslår att polisen inte hade rätt att neka koranbränningar i Stockholm.
– Vi har en tydlig lagstiftning som inte medger de undantag som polisen vill göra, säger kammarrättspresident Stefan Holgersson till nyhetsbyrån.
I februari skedde två ansökningar om koranbränningar utanför Turkiets respektive Iraks ambassad. Polisen avslog med hänvisning till att det dels kunde påverka allmän säkerhet, dels att Säkerhetspolisen bedömt att säkerhetsläget har påverkats negativt av bränningarna.
Kammarrätten fastslår att polisen inte följde lagen. Där medges inte sådan grund för avslag.
– Det här är ingen komplicerad lagtext. Den relevanta regeln finns i ordningslagen. Polisen har argumenterat ganska fylligt i rätten, så det framgår hur de tänker, men det de har anfört är inte sådant som kan utgöra skäl för att neka tillstånd, säger Stefan Holgersson, kammarrättspresident och ordförande i målet.
Polisens avslag överklagades till Förvaltningsrätten som kom fram till att polisen saknade lagstöd för att avslå. Polisen överklagade då till Kammarrätten som gjorde samma bedömning som förvaltningsrätten.
Motdemonstrationer mot koranbränningar har gett omfattande problem. Motdemonstranter har skapat kravaller med mycket förstörd egendom och poliser har skadats.
Men det har också blivit utrikespolitik. Turkiets president Erdogan har sagt att han inte vill släppa in Sverige i Nato på grund av koranbränningar.
– Jag förstår att det är komplext på andra sätt, men inte lagtekniskt, säger Stefan Holgersson.
Polisen har ännu inte beslutat om de ska överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.
”Polismyndigheten har ännu inte tagit ställning till vad nästa steg blir. Vi får be om att återkomma”, skriver Irene Sokolow vid polisens nationella mediecenter i en kommentar.