Stormen Malik har dragit fram genom södra och västra Sverige med orkanbyar på sina håll. Träd har fallit över vägar och bilar, broar har stängts och tiotusentals är strömlösa. Nu har lågtrycket dragit österut, vilket bland annat orsakat störningar vid Arlanda.
På grund av den starka vinden uppstod förseningar i flygtrafiken på Arlanda under söndagsmorgonen. Flera flyg sattes i vänteläge, men vid 9-tiden kunde detta hävas då väderläget förbättrats.
– Vissa följdförseningar är att vänta. Men det går åt rätt håll och vi följer väderläget mycket noggrant som vi alltid gör, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.
Swedavia uppmanar resenärer att hålla kontakt med sitt flygbolag eller researrangör.
Sedan tidigare ligger en orange vädervarning, som är den näst allvarligaste, för stora delar av västkusten, Skåne och sydvästra Småland. Under den tidiga söndagsmorgonen utfärdade SMHI även en orange varning för vind och snö för Gotland samt Upplands- och Roslagskusten.
– Allra närmast kusten, i princip ute till havs, är det väldigt blåsigt, då ligger vi uppe på stormbyar. Går vi längre in är det inte riktigt lika blåsigt. Vi får se om det tar fart eller om det ligger något under vad prognosmaterialet visade på, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
Ställning släppte
Över andra delar av Götaland och Svealand ligger gula varningar och det ska bli rejält blåsigt och med snöfall på sina håll som ger risk för drivbildning.
Vid Södertälje sjukhus har en byggnadsställning släppt i den hårda vinden och står enligt polisen och slår mot byggnaden. Enligt Aftonbladet har ställningen krossat flera fönster och patienter flyttas om för att inte ligga för nära fönstren.
Stormen drog in över västkusten och södra Sverige under lördagskvällen. De kraftigaste vindarna i syd och väst kulminerade under natten. På flera av SMHI:s kuststationer har det uppmätts vindar i orkanstyrka.
– Det avtar successivt i söder, men väldigt långsamt. Så det kommer fortfarande att vara blåsigt fram till i kväll, sedan är det inte på varningsnivå då. I östra Svealand sträcker sig varningarna lite längre, och de gäller snö och vind, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
Många strömlösa
Trafikverket har rapporterat om träd som blåst ner över vägar och elledningar i bland annat Halland, Skåne, Västra Götaland och Östergötland. Även vid Upplands- och Roslagskusten kommer rapporter om nedblåsta träd över vägar.
Elbolagen Eon, Ellevio och Vattenfall hade drygt 26 000 strömlösa kunder vid elvatiden.
Eon skriver i ett pressmeddelande att bolaget har fokuserat sin felavhjälpning till ärenden som medfört fara för allmänhetens liv och hälsa. Nu inväntar montörerna bättre väder för att kunna dra igång det större arbetet med att ge kunderna strömmen tillbaka.
”Felavhjälpningen återupptas så snart det är möjligt, med hänsyn tagen till montörernas säkerhet. Just nu indikerar väderprognoserna att de första reparationerna tidigast kan inledas vid lunchtid. Med tanke på skadornas omfattning vill jag förvarna om att en del kunder förblir utan ström under kvällen och natten”, säger Peter Hjalmar, Eons regionchef Syd.
Ellevios prognos är att de flesta kunder ska kunna ha tillbaka strömmen under tidig eftermiddag.
Byggkran välte
I Västra hamnen i Malmö välte en byggkran sent på lördagskvällen. Kranen krossade flera byggbodar och delar från den landade på parkeringen till en närliggande matbutik. Ingen person skadades och det finns ingen risk för att något mer rasar, enligt polisen.
Öresundsbron stängdes av på grund av blåsten men öppnade igen strax efter 09. Vindkänsliga fordon avråds dock från att passera.
Två tonårspojkar skadades i Östra Göinge i Skåne när ett träd föll över den A-traktor de färdades i, skriver polisen. De fördes med ambulans till sjukhus. Det finns inga uppgifter om skadeläget.
Flera tåglinjer längs västkusten och i Skåne har ställts in. De hårda vindarna gjorde också att Älvsborgsbron i Göteborg stängdes för trafik.