Facebook noscript imageKarlshamnsverket igång igen – Stenevi: ”Skandal att det får fortgå”
Nyheter
Karlshamnsverket igång igen – Stenevi: ”Skandal att det får fortgå”
Märta Stenevi är missnöjd med att Karlshamnsverket har varit i full gång senaste veckan. Foto: Johan Jeppsson/TT / Johan Nilsson/TT
Märta Stenevi är missnöjd med att Karlshamnsverket har varit i full gång senaste veckan. Foto: Johan Jeppsson/TT / Johan Nilsson/TT

Det blåser dåligt i södra Sverige under augusti månad. De sämre vindförhållandena och bristen på planerad elproduktion gör att Karlshamnsverket fått köra igång igen sedan en vecka tillbaka. Nu eldas 70 000 liter olja upp i timmen.
– Vi har kört från morgon till kväll, säger presschef Torbjörn Larsson.

Karlshamnsverket togs ur drift i slutet av 1960-talet och används idag som en form av reservanläggning. Karlshamnsverket ligger i södra Sverige där kapacitetsbehovet är högre än i andra delar av landet.

Under förra året öppnade reservkraftverket upp ett antal gånger och totalt släppte verket ut 90 000 ton koldioxid 2021. Anledningen till att reservkraftverket behövt öppnas i år igen är bristen på planerbar elproduktion i södra Sverige.

På två timmar kan Karlshamnsverket gå från beredskap till produktion.

– Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituation som vi har i södra Sverige idag, och som Svenska kraftnät har gått ut och berättat om också. Vilket innebär att Sverige har brist på planerad elproduktion. När det blir sämre vindförhållanden blir det extra påtagligt, säger Torbjörn Larsson på Uniper.

Märta Stenevi rasar

Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi, anser att det är en skandal att Karlshamnsverket öppnat igen och kräver att energiproduktionen upphör omedelbart.

Märta Stenevi kritiseras för utspelet av ordföranden för Liberala studenter, Christoffer Heimbrand, som tycker att hon har en stor skuld själv i det hela.

Läs även: DEBATT: Vindkraften är en miljöbov och en katastrof för djur och natur

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu