Sverige och Frankrike ska teckna ett samarbetsavtal om kärnkraft i samband med president Macrons statsbesök. – Förhoppningar finns även att teckna avtal om försvarssamarbeten, säger Jan Larsson, vd på Business Sweden.
Den franske presidentens statsbesök pågår i två dagar och inleds i Stockholm på tisdagen och avslutas i Skåne på onsdag.
Ett hundratal tunga franska och svenska representanter från politik och näringsliv träffas i Stockholms stadshus för att underteckna ett antal samarbetsavtal – bland annat inom energisektorn.
Ett avtal om samarbete mellan Sverige och Frankrike inom forskning om kärnkraftsteknik ska signeras på Alfa Laval i Lund.
Ledande försvarsföretag på plats
Flera tunga företag närvarar på näringslivsseminariet. Från svensk sida bland andra Ericsson, Vattenfall och Ikea.
Från Frankrike deltar MBDA och Airbus, två av Europas ledande företag inom försvarssektorn.
– Med tanke på den geopolitiska situationen är det viktigt att ha i åtanke att Frankrike och Sverige är världsledande inom försvarsindustrin. Vi hoppas därför också kunna teckna konkreta avtal om samarbeten där, säger Jan Larsson, vd på halvstatliga Business Sweden, som arrangerar det hela.
Därutöver närvarar president Macron och kung Carl XVI Gustaf, ihop med ministrar från den franska och svenska regeringen.
Kärnkraften central i Frankrike
Frankrike är en av Sveriges största handelspartner. Förra året exporterade Sverige varor till Frankrike till ett värde på drygt 78 miljarder kronor. Den franska exportmarknaden är den åttonde största för Sverige.
När det gäller import hamnar Frankrike på nionde plats. Importen uppgick till närmare 64 miljarder kronor, enligt siffror från SCB.
Svenska företag investerar 6 miljarder euro årligen i Frankrike, enligt Business Sweden. Det finns 160 svenska företag i landet som sysselsätter 95 000 personer. I Sverige finns 440 franska företag med 70 000 anställda.
Detaljerna kring övriga energiavtal länderna emellan är ännu okänt. Värt att notera i sammanhanget är att Frankrike är en ledande kärnkraftsnation – 56 kärnkraftsreaktorer står för cirka 70 procent av den el som landet använder, inklusive export, vilket är den högsta andelen produktion globalt.
Den svenska regeringen vill underlätta etablerandet av ny kärnkraft. Hittills har en utredning och en samordnare på området tillsatts.