Facebook noscript imageKD vänder i fråga om motorförbud
Politik
KD vänder i fråga om motorförbud
Ella Kardemark (KD) vill riva ett av EU:s klimatmål. Foto: Christine Olsson/TT
Ella Kardemark (KD) vill riva ett av EU:s klimatmål. Foto: Christine Olsson/TT

I en intervju med SvD säger Kristdemokraternas andranamn Ella Kardemark att partiet vänder sig i frågan om att förbjuda förbränningsmotorer till år 2035. Detta efter att det läckt ett utkast av ett valmanifest från partigruppen EPP till media.

Den kristdemokratiska och liberalkonservativa partigruppen EPP är den största politiska gruppen i EU och förväntas fortsätta vara det efter valet i sommar. Ett utkast av partigruppens gemensamma valmanifest har läckt ut till medier och i det står det bland annat att man vill riva beslutet om att förbjuda förbränningsmotorer till år 2035.

I manifestet betonar EPP stor vikt på migrationskontroll och att ”Bevara våra kristna värderingar” enligt Politico. Dessutom skriver de att gruppen vill byta ut unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik mot en gemensam utrikesminister som ska kunna agera snabbare i internationella kriser.

Kristdemokraternas vändning

Valmanifestet ska fastställas av EPP under våren.

Ella Kardemark som är Kristdemokraternas andranamn inför EU-valet är positiv till förslaget om att riva upp eller revidera beslutet om att förbjuda förbränningsmotorer enligt Svenska Dagbladet.

– Jag tycker inte att det ska finnas ett förbud mot en viss teknik. Tvärtom ska vi välkomna alla innovationslösningar som bidrar till minskade utsläpp, säger Ella Kardemark till SvD.

Kristdemokraterna och Moderaterna är de partier som representerar Sverige i EPP.

Tidigare har KD uttryckt sig positivt om förbudet av förbränningsmotorer och partiledaren Ebba Busch har kallat beslutet för ”en viktig signal om att den gröna omställningen är här för att stanna”.

Moderaterna håller fast vid beslutet

Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé ställer sig däremot fortfarande positiv till beslutet och anser inte att det behöver rivas upp. Trots att det internt i Moderaterna finns motsättningar mot beslutet så anser han inte att det är viktigt ur ett svenskt perspektiv att riva upp det.

– Ur ett svenskt perspektiv och för vår industri så ser vi att det här är fullt rimligt, säger han till SvD.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter