Facebook noscript imageKidnappande irakisk hotellägare döms till utvisning
Nyheter
Kidnappande irakisk hotellägare döms till utvisning
Khozga Kamila döms till utvisning. Foto: Polisen/Google Maps
Khozga Kamila döms till utvisning. Foto: Polisen/Google Maps

26-årige irakiern Khozga Kamila döms av Linköpings tingsrätt till fängelse i nio år och utvisning för grovt narkotikabrott och människorov. Något som Sveriges Radio och Sveriges Television var först att rapportera om – men utan att avslöja den multikriminelle Kamilas nationalitet.

26-årige irakiske medborgaren och hotellägaren Khozga Kamila och en jämnårig svensk kumpan kidnappade den 4 september förra året en man. De tvingade av honom kläderna och låste in honom i ett valv på Skänninge stadshotell i Mjölby kommun i Östergötland för att ”straffa” mannen för att denne berättat för kriminella att Kamila sålde knark på hotellet.

Nu dömer Linköpings tingsrätt Kamila till fängelse i nio år för grovt narkotikabrott och människorov. Han ska även utvisas. Den svenske medhjälparen döms till fyra års fängelse för människorov. Tillsammans ska de betala skadestånd på 125 600 kronor till den kidnappade.

Under inlåsningen hotade Kamila den kidnappade mannen med en luftpistol.

Den kidnappade mannen uppgav under rättegången att han under inlåsningen fick panik och svårt att andas samt trodde att han skulle dö.

Sedan fördes den kidnappade bort i en vit skåpbil och misshandlades med sparkar och slag. Den kidnappade hittades cirka en mil från hotellet morgonen efter.

Kamila frias från ett åtal om våldtäkt av en 17-årig tjej på hotellet.

– Det kommer jag ta mig en rejäl funderare kring ifall det finns skäl att överklaga, säger kammaråklagare Emma Högström till SVT.

Varken SVT eller Sveriges Radio – som var först att rapportera om domen – berättar att Khozga Kamila är irakisk medborgare.

Multikriminell som inte utvisats

Khozga Kamila har en lång kriminell bakgrund och dömts för flera grova brott utan att utvisas.

Han är bland annat dömd för hot mot tjänsteman efter att han i december 2017 aggressivt attackerat en busschaufför medan denne körde bussen i Spånga, västra Stockholm. På övervakningsbilder syns hur Kamila lutar sig framåt och kör upp handen – formad som en pistol – i ansiktet på chauffören och hur han även greppar chauffören om käken. Straffet blev nio månaders fängelse.

I ett förhör berättar busschauffören om händelsen.

–Jag var chockad, skakis och orolig. Jag var helt gråtfärdig och mådde inte bra. Jag var orolig för att tappa kontrollen över bussen när killen drog i armen och i mina ben.
Efter händelsen pratade jag med enhetschefen på Arriva och trafikledningen. Jag gick hem efter arbetspasset och bokade en tid hos läkaren på Vårdcentralen dagen efter. Jag blev sjukskriven i 2 veckor. Jag kunde inte köra buss i Rinkeby- och Tenstaområdet och behövde inte göra det på 2-3 veckor efter min sjukskrivning.

Busschauffören tilldömdes 13 237 kronor i skadestånd.

Khozga Kamila dömdes till nio månaders fängelse efter att han attackerat
en busschaufför. Foto: SL

Någon månad tidigare, i september, kastade Khozga Kamila sten mot poliser som var ute på en husrannsakan i Tensta i Stockholm. Han dömdes till skyddstillsyn för bland annat skadegörelse och våld mot tjänsteman. Någon talan om utvisning gjordes aldrig av ansvarig åklagare.

2019 dömdes Kamila till två års fängelse för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

Khozga Kamila uppmärksammades i lokalmedia förra året efter att han köpte Skänninge stadshotell på exekutiv auktion. Kamila och hans bror skulle driva hotellet.

– Vi var sugna på en ny karriär i livet. Jag vill inte gå in på precis vad vi ska göra, sade Kamila till Corren.

Khozga Kamila har tidigare bytt förnamn till Tony men har bytt tillbaka.

Khozga Kamila sökte asyl i Sverige 29 augusti 2007 som så kallat ensamkommande barn. Han saknade flyktingskäl men fick uppehållstillstånd med hänvisning till ”synnerligen ömmande omständigheter”.

När Kamila väl hade fått uppehållstillstånd kom fler i hans familj till Sverige. Idag har fem personer, som enligt Migrationsverket är hans mor och fyra syskon, också uppehållstillstånd i Sverige.

Pelle Zackrisson