Världens två största utsläppare ska samarbeta mer för klimatet. På FN-mötet COP26 i Glasgow presenteras ett sällsynt, gemensamt uttalande från Kina och USA.
– Det här är bra. Förhoppningsvis kan de komma fram till bra konkreta beslut också, säger klimatpolitikforskaren Mathias Fridahl.
Klimatkrisen måste tas på allvar – och det nu, enligt ett gemensamt uttalande från Kina och USA som har offentliggjorts under klimatmötet.
Uttalandet tas emot med viss överraskning eftersom länderna har ägnat sig åt att utbyta förolämpningar med varandra inför den viktiga FN-konferensen.
Men nu är det mildare toner.
Samarbete kring rad frågor
Under kommande år ska de båda utsläppsjättarna samarbeta kring en rad frågor som rör klimatet – och sträva efter att uppnå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
– Båda parter inser att det finns ett gap mellan nuvarande åtaganden och målen i Parisavtalet så vi kommer tillsammans att stärka klimatåtgärder, säger Kinas klimatsändebud Xie Zhenhua på en presskonferens.
– Vi båda betraktar klimatförändringarna som en existentiell och allvarlig utmaning. Vi kommer att ta vårt ansvar och arbeta tillsammans.
USA:s klimatsändebud John Kerry beskriver tillkännagivandet som ett nytt steg och en färdplan för framtiden.
– Det saknas inte motsättningar mellan USA och Kina, men när det gäller klimatet är samarbete det enda sättet att få jobbet gjort, säger han på en separat presskonferens.
Enligt Xie är ”konkreta planer” för skärpta åtgärder att vänta under 2020-talet. En gemensam arbetsgrupp ska träffas under första halvåret 2022 och kommer då att fokusera på minskade metanutsläpp, minskade koldioxidutsläpp och minskad avskogning, enligt det kinesiska klimatsändebudet.
”Behöver konkreta planer”
Mathias Fridahl, universitetslektor som forskar om internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet, tycker att det är lovande att utfasning av kol finns med.
– Relationerna har ju varit spända, så det är positivt om de kan samarbeta på det här området. Det är intressant och återspeglar vad vi har sett i det första utkastet till rambeslut från Glasgow, där det också nämns att kol ska fasas ut, säger han.
TT: Är det förvånande att USA och Kina gör ett gemensamt uttalande?
– Helt överraskande är det inte. Men så jobbar USA ofta under Demokraternas ledarskap. De gör bilaterala överenskommelser inför och under den här typen av förhandlingar för att möjliggöra beslut. Det skedde bland annat inför Paris under Obama.
Mathias Fridahl påpekar att uttalandet är relativt vagt formulerat och att det nu är upp till bevis.
– Det är en signal om riktningen, däremot inte så konkret om när och hur snabbt det ska gå. Vi behöver konkreta planer, snarare än vaga deklarationer. Därför är det jättepositivt om de börjar en process med ambitionen att fasa ut kol. Kol är otroligt klimatfarligt men också väldigt hälsovådligt. Så det finns många nyttor, säger han.
– Förhoppningsvis kan det hamna i klimatplanerna så småningom och höja ambitionsnivån i Parisavtalet.
”Viktigt steg”
Kina har dock inte velat gå med i den överenskommelse om att minska metanutsläppen som USA har drivit på och som nästan hundra länder har skrivit under. Kina har i stället lovat att ta fram en egen plan för att ta itu med metanutsläppen.
FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnar samarbetet. ”Att tackla klimatkrisen kräver internationellt samarbete och solidaritet och detta är ett viktigt steg i rätt riktning”, skriver han på Twitter.
Läs även: Biden: Kinas frånvaro ett stort misstag