Facebook noscript imageKinas ambassadör i Sverige slutar
Nyheter
Kinas ambassadör i Sverige slutar
Kinas avgående ambassadör Gui Congyou. Foto: Anders Wiklund/TT
Kinas avgående ambassadör Gui Congyou. Foto: Anders Wiklund/TT

Kinas ambassadör i Sverige har skickat ett brev till berörda parter där han avsäger sig sina plikter som Kinas ambassadör till Sverige.

Kinas ambassadör Gui Congyou lämnar sitt uppdrag idag. Han uppger att han på grund av pandemin inte personligen kan ta farväl av berörda parter, erfar Bulletin. Han ersätts av Cui Aimin, ansvarig för konsulära ärenden på utrikesministeriet och tidigare ambassadör i Angola.

För Kina-experter kommer hans avgång inte som någon överraskning. Han lär även ha kritiserats internt. Frågan är varför det har dröjt så länge, enligt experterna.

Ambassadören Gui , som utsågs i augusti 2017, har ett omdiskuterat rykte. Hans beteende och ambassadens agerande har varit så extrema att de till och med har belysts av det brittiska magasinet The Economist i februari i fjol. Rubriken löd ”Hur Sverige hanterar Kinas mobbning” och artikeln beskriver en ambassadör som ”låter som en gangster”.

Långvariga affärsrelationer

Sverige och Kina har affärsrelationer sedan långt tillbaka, men ambassadör Gui har försökt påverka genom att hota journalister, politiker och debattörer. Han har förolämpat sig fram på sin post som Pekings företrädare i Sverige, enligt en ledare i Dagens Nyheter.

Frivärld publicerades hösten 2020 rapporten ”Kinas attacker för att tysta kritiker – En genomgång av kinesiska ambassadens uttalanden under ambassadör Gui Congyou”. Efter att rapporten publicerades bytte ambassaden taktik; i stället för att öppet publicera angrepp på svenska politiker och journalister på sin hemsida hörde de av sig direkt till de berörda som haft mage att kritisera landet, skriver Dagens Nyheter .

Att diplomaterna nu agerar mer i det fördolda gör attackerna svårare att kartlägga, konstaterar Frivärld i en uppföljande rapport. ”Det ökar också känslan av utsatthet för den drabbade när det blir svårare att förstå att man inte är ensam om att pekas ut.”

Läs även: IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Margaret von Platen