Coronapandemin drabbade alla världens ekonomier hårt, framför allt Kina som tidigt införde en “nolltoleranspolicy” mot viruset. Förra månaden valde Peking att slopa de tuffa restriktionerna och man börjar återgå till en mer normal situation, det märks framför allt på landets ekonomi.
Sedan coronapandemins start har Kina haft strikta regleringar rörande landets Covid-19 restriktioner. I närmare tre år har det kinesiska samhället och dess invånare varit begränsade.
I december kom vändningen när Kina valde att lätta betydligt mycket på sina tidigare tuffa restriktioner. Den omtalade “nolltoleransen” mot Covid-19 slopades och det har visat resultera i en tydlig uppgång i den kinesiska ekonomin.
Sedan december förra året kan man notera en gradvis återhämtning av ekonomisk aktivitet och konsumtion bland kineserna. Ökade mobilitets- och utgiftsdata har noterats i landet sedan restriktionerna släppts.
Bara sett till data om flygningar har de ökat markant bara under den senaste månaderna i och med lättare reserestriktioner. Siffrorna är fortfarande lägre än innan pandemin, men betydligt högre än hur de var under landets tuffa coronarestriktioner.
Har inte återhämtat sig helt
Den kinesiska ekonomin har inte återhämtat sig helt och har en bit att gå efter närmare tre år av stora begränsningar. Luise Loo seniorekonom Oxford Economics säger till Reuters att en snabb återhämtning kan hindras av kinesiska familjers ekonomi:
– Till skillnad från de direkta kontantutbetalningssystemen som ses i Hongkong och Singapore som till viss del stödjer hushållens utgifter, har Kinas covid-hjälpprogram istället fokuserat på att stötta företag som drabbats av nedstängningar.
Detta gör att kinesiska familjens ekonomi är begränsad och därmed bromsar detta i sin tur den förväntade ökade konsumtionen i och med lättandet av restriktionerna.
Det är inte bara den inhemska efterfrågan som minskat, men även den internationella. Andra stora ekonomier har tappat fart, i och med den skakiga världsekonomin och det skadar Kinas export.
Däremot förväntar sig ekonomer att Kinas ekonomi kommer att ta fart under det andra kvartalet, i och med ökad konsumtion så väl om ökade statliga utgifter för infrastrukturprojekt.