Kina står i dag för en tredjedel av klimatutsläppen och deras andel beräknas fortsätta att snabbt växa. Samtidigt som resten av världen minskar utsläppen fortsätter Kinas utsläpp att öka, även räknat per capita.
Kina står ensamt för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och de beräknas passera 40 procent innan årtiondet är slut. Paradoxalt nog har miljörörelsen i Väst berömt dem.
Från 1990 till 2021 ökade de totala årliga utsläppen från 23 miljarder ton koldioxid till 38 miljarder ton. En ökning med 15 miljarder ton. Kina stod ensamt för 10 miljarder ton, två tredjedelar, av den ökningen.
Samtidigt har EU kraftigt minskat sina utsläpp och står bara för 7,33 procent av utsläppen. USA har också minskat sina utsläpp från 22,3 procent till 12,55 procent. Sverige står för 39 miljoner ton eller 0,1 procent av utsläppen.
Ett av problemen är att Kina räknades som ett utvecklingsland när Kyotoavtalet slöts. Kina räknas fortfarande dit trots att det är världens näst största ekonomi med nästan en tredjedel av den globala industriproduktionen.
Att vara klassat som u-land har inneburit att Kina har sluppit kraven på absoluta utsläppsmål som EU, USA och Japan har. I stället har de ett relativt mål kopplat till den ekonomiska utvecklingen. Det innebär att kvoten mellan utsläpp och BNP ska minska med minst 65 procent till 2030. Det är krångligt men framför allt innebär det att Kina kan fortsätta att öka sina utsläpp till 2030, så länge ekonomin växer.
Kina har också haft ett uttalat mål att höja andelen förnybar energi, vilket gjort att landet tidvis blivit välvilligt behandlat av miljörörelsen i Väst. Men det ger en falsk bild då förnybar energi står för en tiondel av energianvändningen i Kina, en minskning sedan 1990 då det var en fjärdedel.
I Kina är kolet kung. Fortfarande bygger man i snabb takt nya kolkraftverk i Kina. Ett problem är att egna koltillgångar börjar sina. De har börjat importera stora mängder kol från framför allt Australien och Indonesien.
Förr brukade Kina säga att de hade stora utsläpp men också en stor befolkning. Utsläppen per capita blev då små. Men den tiden är förbi. Kinas per capita-utsläpp är i dag högre än i EU och Japan.
Utsläppen per capita toppas av Qatar med 34,4 ton per person. Tvåa kommer Kuwait med 22,5 ton och trea är Bahrain med 21,5 ton. Sveriges per capitautsläpp är 3,82 ton.