Under de två senaste decennierna har Kina delat ut 240 miljarder dollar, cirka 2,4 tusen miljarder kronor, i stödlån till 22 olika u-länder. Nu anklagas Kina för att lura in dessa länder i lånefällor.
Kina har gett mer än 240 miljarder dollar, det vill säga 2,4 tusen miljarder kronor, i stödlån till 22 utvecklingsländer vars ekonomier är nära att kollapsa. Detta har skett under en period av två decennier, konstaterar en rapport från Världsbanken och Harvard Kennedy School.
Merparten av pengarna ska ha gått till länder kopplade till Kinas stora infrastruktur- och handelsprojekt ”Ett bälte, en väg”(BRI). Det rör sig om låg- till medelinkomstnationer som fått motta de kinesiska lånen, som ökade betydligt mellan åren 2016 och 2021.
Varnar för lånefällor
Länderna kopplade till BRI har pressats ytterligare av stigande inflation och räntor, liksom av coronapandemin, och har därför svårt att betala tillbaka sina lån till Kina.
De kinesiska lånen tenderar till skillnad från de internationella långivarna att vara mindre transparenta. Kina har även en snittränta på närmare fem procent, vilket är betydligt högre än den typiska tvåprocentsräntan som brukar gälla för lån från Internationella valutafonden.
Kritiker anklagar nu Kina för att lura in dessa låginkomstländer i lånefällor som de inte kommer att kunna ta sig ur.
Inget tvång
Kinas utrikesdepartementet har sagt att alla anklagelser om att Kinas lån ska vara lånefällor är “något vi absolut inte accepterar” och ett sätt att smutskasta landet.
En kinesisk talesperson har även sagt att Kina inte tvingat något land att ta några lån och har inte några bakomliggande politiska villkor för att man ska få ta lånet.
Läs även: Kina öppnar möjligen upp för vapenförsäljning till Ryssland på grund av USA