Chefen för Internationella valutafonden, IMF, uppgav i fredags att Kinas noll covid-politik alltmer ser ut som en ”börda” och borde omvärderas. Under mötet i Davos sade Kristalina Georgieva att elimineringsstrategin, även om den initialt var framgångsrik, nu innebär fler risker än fördelar.
Två år in i pandemin och med framväxten av omicron-varianten, noterade Georgieva att det nu är viktigt för alla länder att omvärdera det bästa sättet att hantera pandemin. I Kinas fall kan det snart vara ohållbart att hålla tillbaka den senaste vågen utan allvarliga ekonomiska konsekvenser, sade hon.
Kina har hållit ett hårt grepp om ”zero covid”-policyn under en lång tid vilket gjort ett stort avtryck på den inhemska marknaden såväl som den globala. Den hårda politiken med nedstängningar av städer och fabriker bidrog bland annat till att detaljhandeln fick en kraftig minskning. I december låg den på 1,7 procent, jämfört med 3,9 procent i november.
Medan delar av västvärlden börjar dra ner på ekonomiska stimulanser och på vissa håll höjer räntan under det kommande året, har kinesiska centralbanken istället valt att sänka reporäntan för att stimulera tillväxt.
Ytterligare åtgärder förväntas för att främja återhämtningen av världens näst största ekonomi. Även under 2022 kommer pandemipolitiken at ha en stor inverkan på den kinesiska ekonomin samt världen i stort och marknaden förutspås vara fortsatt turbulent.