Facebook noscript imageKlimatministern: Vi måste inte vara bäst i klassen
Nyheter
Klimatministern: Vi måste inte vara bäst i klassen
Miljöministern tycker att Sverige har en bra miljöpolitik nu när den nya regeringen börjat anpassa den till den verklighet som många hushåll lever i. Foto: Henrik Montgomery/TT
Miljöministern tycker att Sverige har en bra miljöpolitik nu när den nya regeringen börjat anpassa den till den verklighet som många hushåll lever i. Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimatminister Romina Pourmokhtari tycker inte att Sverige förstör sitt anseende eller sänker ambitionen i miljöpolititiken. Det som skett är en anpassning till svenska hushålls ekonomi och till en politik som hushållen kan instämma i.

Den svenska klimatministern är på plats i Sharm El-Sheikh och berättar om sin syn på politiken och på regeringens ambitioner i en intervju med TT.

Den svenska ledartröjan i klimatarbetet har krympt enligt kritiker som också anser att förtroendet för svensk klimatpolitik kan raseras.

Klimatministern Romina Pourmokhtari håller inte med.

– Det är inte alltid bäst att vara bäst i klassen först.

En månad efter att ha blivit Sveriges genom tiderna yngsta minister har fokus skiftat från hennes ålder till förändringen av klimat- och miljöpolitiken. Klimatministern menar att ambitionen måste höjas.

Många anser att det är stick i stäv med den förda politiken och att med den nuvarande politiken kommer inget av klimatmålen för 2030 att nås. Det som är den stora förändringen är reduktionsplikten.

Klimatministern tycker att det är jobbigt att behöva höja utsläppen.

– Självklart hade man inte velat sitta i ett läge där man exempelvis behöver hantera reduktionsplikten, det är ett väldigt bra sätt att snabbt få till fossilfritt bränsle. Men att Sverige ensamt ska gå fram med den högsta reduktionsplikten i EU när vi ser det ekonomiska läge som svenska hushåll står inför, det går inte ihop.

Det har riktats kritik mot både minskningar av miljöbudgeten och att miljödepartementet avvecklas som självständigt departement. Ministern håller inte med om kritiken utan menar att klimatpolitiken både är stark och ambitiös men att den måste anpassas till omvärldsläget.

– Jag skulle inte säga att vi har fattat en massa beslut som går i fel riktning utan att vi sett till det långsiktiga perspektivet och det största behovet. Samtidigt förhåller vi oss till verkligheten där kriget i Ukraina har drivit upp bränslepriser och gjort det ohållbart för svenska företag att få ihop sin ekonomi.

– En hållbar klimatpolitik leder inte bara till hållbarhet utan är också hållbar över tid. Då är det inte alltid bäst att vara bäst i klassen först, exempelvis med reduktionsplikten. Det är att ta ansvar för hur klimatpolitiken ska bedrivas, så att den inte drabbar människor på ett sätt som gör att de kanske är kritiska till vad som händer inom omställningen.

Ökade utsläpp påverkar inte Sveriges trovärdighet internationellt, anser Pourmokhtari.

– EU är fortsatt superstarkt i det globala ledarskapet och Sverige håller sig till EU men har också ytterligare nationella mål vi arbetar mot. Det finns absolut en diskussion kring de svårigheter som EU-länderna står inför, och kortsiktiga hanteringar av läget just nu, men långsiktigt arbetar man fortare nu än tidigare.

Nyhetsredaktionen