Facebook noscript imageKommun vill bygga i gammal stil – så ska det se ut
Nyheter
Kommun vill bygga i gammal stil – så ska det se ut
”Nya Tider – Eviga Ideal” är namnet på det bidrag som fick flest röster både av Väsbyborna och övriga som deltog i kommunens digitala omröstning. Bild: arkitektkontoret Odinviken.
”Nya Tider – Eviga Ideal” är namnet på det bidrag som fick flest röster både av Väsbyborna och övriga som deltog i kommunens digitala omröstning. Bild: arkitektkontoret Odinviken.

För att få in förslag på hur tre nya bostadskvarter kan byggas i ”klassisk stil” anordnade Upplands Väsby kommun en tävling. Nu har man utsett vinnarna, som får bygga var sitt kvarter.

– Vi har sett att det finns en efterfrågan på just sådan här stadsutveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Redan inför valet 2018 hade den borgerliga allians som styr kommunen bestämt sig för att man ville se nybyggnationer i det som man då kallade för klassisk stil, eller stilar före modernismen.

När man i höstas lanserade en markanvisningstävling för tre nya kvarter efterlyste man byggnader i stilarna nyrenässans, jugend, nationalromantik och tjogotalsklassicism. Tidsmässigt sträcker sig stilarna från 1800-talet till och med 1920-talet.

– Många gånger tenderar det att uppstå ett motstånd mot byggande och det är inte i sig ett motstånd mot byggande utan ofta är det resultatet av vad byggandet blir, och att man inte är delaktig i processen. Det har vi försökt åtgärda med detta, säger Oskar Weinmar.

Branschorganisation kritisk

Kritik har kommit från branschorganisationen Sveriges Arkitekter, som anklagar politikerna för att detaljstyra projektet utan att lyssna på de kunniga personer som finns i kommuner och på företag.

Läs också: Prisrallyt på bostäder fortsätter

Byggnadernas utseende kan inte bestämmas i förhand utan att man beaktar platsens förutsättningar och vad den ska användas till, samt vilka ekonomiska resurser som finns tillgängliga, menar man.

Cafélokal i Kvarteret Oculus, ett av de tre vinnande bidragen. Bild: arkitektkontoret Arkitema.

– Som jag tolkar det ses det som ett hot mot arkitekternas kreativa frihet. Jag är helt för kreativ frihet, men den ska utföras i din egen ateljé eller i ditt eget vardagsrum. Ska du göra någonting som påverkar allmänheten måste du ta hänsyn till vad uppdragsgivaren vill och vad slutkonsumenten vill se.

Han tillägger att det är långt ifrån alla arkitekter som varit negativa till projektet. Det har också kommit uppskattande telefonsamtal och mejl.

Tre tydliga favoriter

En digital omröstning hölls mellan den 27 januari och den 28 februari, och fungerade som ett av flera underlag för juryns bedömning. Av de 18 bidrag som skickats in valde juryn ut sex som fick delta i omröstningen. Av de drygt 3 000 röster som kom in var det lite över 1 300 som kom från Väsbyborna själva.

– Vi ser att de tydliga favoriterna är desamma hos Väsbyborna och bland de övriga som deltog, säger Oskar Weinmar.

Bidraget ”Nya Tider – Eviga Ideal” fick flest röster när Upplands Väsby kommun anordnade en digital omröstning inför att nya bostadskvarter ska byggas. Bild: arkitektkontoret Odinviken.

Flest röster fick bidraget ”Nya Tider – Eviga Ideal”. Juryn motiverar sitt beslut med att byggnadernas detaljrika fasader är omsorgsfullt utformade i tre olika stilar, vilket bidrar till ett varierat gaturum. Byggnaderna ansluter dessutom på ett fint sätt till ett föreslaget torg, påpekar man.

Innergårdarna blir slutna med mindre öppningar, vilket gör dem små och mörka. Byggnaderna har ritats av Odinviken och byggherre är CA Fastigheter.

”Jazz” är namnet på det andra kvarteret, som även det får en uppdelad fasad som ger intryck av flera mindre huskroppar. Juryn berömmer de gedigna materialen som träfönster och naturstenssockel samt stiltypiska detaljer som kungsvåning – ett indraget våningsplan högst upp i huset med sammanhängande balkonger.

Kvarteret Jazz får en stiltypisk kungsvåning, som innebär en indragen högstavåning med altan längs hela planet. Bild: ES-A Arkitekter.

Skalan har även tagits ner till tre våningar mot norr för att möta den lägre bebyggelsen och kvarterens form skapar förutsättningar för stora gröna gårdar”, skriver man. Kvarteret har ritats av ES-A Arkitekter och byggherre är Backastad.

Det tredje vinnande bidraget heter ”Oculus” och har ritats av Arkitema för byggbolaget Nordfeldt Development.

Läs också: Chefsekonom – låg risk för prisfall på bostäder

Oculus ger med sina rena linjer, varierade fasadmaterial och lågmälda konstnärliga utsmyckningar ett stilsäkert uttryck”, skriver juryn. Fasaden mot gatan blir i tegel och puts och får rundade hörn.

Sammanlagt ska cirka 450 lägenheter byggas i området.

Kvarteret Oculus beröms av juryn för sina rena linjer, varierade fasadmaterial och lågmälda utsmyckningar. Bild: arkitektkontoret Arkitema.

Tankarna om att ha med äldre arkitektur vid nybyggnationer finns nu med i ett av kommunens styrdokument.

– Med det sagt så behöver inte allting se ut som att det har stått där i hundra år, men att fånga upp attributen och undvika miljonprogrammets kännetecknande drag finns med. Det finns också det här med att lyssna in vad medborgarna tycker i samband med framtida markanvisningstävlingar, säger Oskar Weinmar.

TEXT: Sören Billing

soren.billing@bulletin.nu 

Karta över området i Upplands Väsby som markanvisningstävlingen omfattade. Bild: Upplands Väsby kommun.

Sören Billing