Facebook noscript imageKommunal varslar om strejk inom privat vård
Ekonomi
Kommunal varslar om strejk inom privat vård
Kommunals ordförande Tobias Baudin efter överenskommelsen med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kommunals ordförande Tobias Baudin efter överenskommelsen med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kommunal varslar nu om konflikt för anställda inom privat vård och omsorg, samt äldreomsorg, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.

Facket vill ha lika stora löneökningar som förbundet fick igenom med de offentliga vårdgivarna i höstas.

I ett första steg, från den 15 januari, läggs en nyanställnings- och övertidsblockad som gäller samtliga privata vårdföretag. I ett andra steg, från den 22 januari, går personal vid ett större antal äldreboenden och vårdföretag ut i strejk om ingen lösning har nåtts innan dess.

“En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för en särskild lönesatsning på yrkesutbildade”, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, i pressmeddelandet.

Historiskt beslut

Varslet får beskrivas som ett historiskt beslut, enligt Tobias Baudin. Och för att inte de berörda äldreboendena ska stängas helt, och de effekter det skulle få som närmast kan beskrivas som samhällsfarligt, måste kommunerna ta över driften om strejken skulle bli ett faktum. Baudin ser då framför sig att kommunerna får anställa den befintliga strejkvarslade personalen. Varslet och kommunernas avtal med de privata utförarna är skrivna så att det blir möjligt.

– Då kan kommunerna ta över de anställda, säger Baudin.

SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl bekräftar bilden. Om inte de privata företagen kan utföra sin arbetsuppgift faller ansvaret tillbaka på kommunen eller regionen. Men exakt hur det här ska gå till är lite oklart eftersom det är otrampad mark. Det beror också på hur omfattande strejken blir.

– Vi kan inte nu säga att "så här ska man göra", säger han.

Men det han kan säga är att det väntar mycket krångel om strejken blir ett faktum.

– Det kommer föranleda mycket arbete ute hos kommunerna, säger Lindahl.

"Upp till bevis"

I förlängningen kan det innebära att den privata vårdgivaren blir av med uppdraget permanent. Det talar för att arbetsgivarparten sitter i en relativt svag position i de fortsatta medlingsförhandlingarna som nu väntas ta vid.

Tobias Baudin säger att varslet inte handlar om att Kommunal ogillar vinstdrivande vård.

– Nej, det gör det inte. Men de säger att de är lika bra arbetsgivare. Nu är det upp till bevis. Då måste vi ha konkurrensneutrala kollektivavtal.

Vårdföretagarna inom Almega beklagar Kommunals varsel, skriver de i ett pressmeddelande. Huvudfrågan handlar enligt arbetsgivarparten om att hitta finansiering till den extra satsningen på yrkesutbildade. 

“Vi motsätter oss inte en extrasatsning på yrkesutbildade, men kostnaden måste rymmas inom de ramar vi är överens om på den svenska arbetsmarknaden. Den modell för lönesättning som vi har i Sverige garanterar stabilitet och goda villkor för både medarbetare och företag. Den har också, genom åren, gett ordentliga reallöneökningar för alla yrkesgrupper”, säger Antje Dedering, Förbundsdirektör Vårdföretagarna. 

På avtalsområdet jobbar omkring 55 000, bland annat undersköterskor och vårdbiträden. 

TEXT: Nyhetsredaktionen, Olle Lindström/TT

Nyhetsredaktionen