Allt fler kommuner lämnar samarbetet med Fairtrade Sverige. Sundsvall, Värnamo och Upplands Väsby är bland de kommuner som menar att Fairtrade City spelat ut sin roll.
Fairtrade marknadsförs som en oberoende internationell märkning som gynnar bönder i utvecklingsländer. En mängd olika produkter som kaffe, ris, rosor, vin, kryddor och bananer, säljs med märkningen. I Sverige uppgår den årliga omsättningen av certifierade produkter till runt fem miljarder kronor.
I dag finns det 47 Fairtrade City-diplomerade kommuner och tre regioner, enligt företagets verksamhetsberättelse. Det är 20 färre än för fyra år sedan, och fler kommuner överväger att lämna samarbetet, rapporterar Smedjan.
Sundsvall, Värnamo och Upplands Väsby är bland de 20 kommuner som lämnat samarbetet med Fairtrade de senaste åren. Olika skäl nämns. En kommun valde att prioritera sin kärnverksamhet och en annan kommun ratade Fairtrade när den antog en ny inköpsstrategi.
”Det fanns ingen anledning att premiera just Fairtrade, när nya etiska riktlinjer och krav på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet antogs. Fairtradediplomeringen hade spelat ut sin roll”, säger centerpartisten Hans Forsberg som hade ansvar för ärendet i Sundsvall.
I Sverige ägs Fairtrade AB av LO och Svenska Kyrkan. Bolaget är en av runt 20 nationella Fairtrade-organisationer, som äger hälften av Fairtrade International. Den andra hälften ägs av odlare och deras anställda, mer 1,9 miljoner bönder, enligt den internationella paraplyorganisationen.
Uppsala – årets Fairtrade City 2021 – fortsätter dock att satsa stort på Fairtrade, med en veckolång Fairtrade Challenge, tryckta foldrar, affischer, annonser i den lokala tidningen, producerande av videor och så vidare. Vad stadens stora engagemang kostar skattebetalarna framgår inte av kommunens budget 2022.
Läs mer: Priset avskräcker från ekologisk mat