Elever kräver bönerum på SFI-skolan Komvux Södervärn i Malmö. Här bär flera muslimska kvinnor niqab eller khimar hijab. De religiösa inslagen på skolan har skapat konflikt bland elever, skolledning och anställda.
– Flera tusen elever går här, nästan alla är muslimer så det borde finnas plats för ett bönerum, säger en elev.
På Komvux Södervärn i Malmö råder det meningsskiljaktigheter huruvida skolan ska tillhandahålla bönerum eller inte och om kvinnor ska få gå klädda i heltäckande niqab, rapporterar Sydsvenskan. Många av de kvinnliga muslimska eleverna på skolan bär niqab eller khimar hijab.
Skolan har inte några bönerum i dagsläget, vilket medför att eleverna får be i korridorerna i stället. En bönematta hittades i skolans container, något som väckt ilska hos flera elever.
– Det hade varit mycket bättre, det hade räckt med ett litet rum, säger Wassim Jawad, elev på skolan som vill ha bönerum, till Sydsvenskan.
Att frågan kring bönelokaler är känslig råder det inget tvivel om. Flera anställda tycker inte att det hör hemma på offentlig plats.
”För vissa är det oerhört stötande att behöva passera människor som utför en religiös ritual. Det borde inte förekomma alls i offentliga lokaler, tycker jag”, skriver en anställd i skolans chattforum.
Anställda tystades ned
Sydsvenskan kontaktade anställda vid Komvux Södervärn med frågan om de var villiga att bli intervjuade av tidningen i frågan kring bönerum på skolan. Efter det blev de tilltänkta intervjupersonerna nedringda av sina chefer, vilket har medfört att flera personer har backat och inte längre vill ställa upp på att bli intervjuade.
De uppger bland annat att de är rädda att utsättas för utfrysning eller repressalier.
Skolans rektor, Yerk Liveröd, var en av dem som ringde upp sina anställda när Sydsvenskan bad om intervju.
– De anställda har meddelarfrihet och vi välkomnar Sydsvenskan.
Motstånd mot niqab
Flera lärare på skolan har även uttryckt motstånd mot att undervisa kvinnor i heltäckande niqab. Lärare uppger att skolledningen inte tar frågan på allvar.
”Jag skulle aldrig kunna undervisa en sådan”, har en lärare sagt enligt rektorn Yerk Liveröd.
Liveröd reagerar starkt på att anställda inte vill undervisa elever i niqab.
– Den kommentaren är inte acceptabel, och den personen fick sedan samtal med rektor. Vi ska undervisa alla som behöver svenska, säger han.
Läs även: Ahmed: Att ta första steget mot sharialagstiftning