Facebook noscript imageKonjunkturbarometern: Rekorddystert från hushållen
Ekonomi
Konjunkturbarometern: Rekorddystert från hushållen
Inflationen skrämmer svenska hushåll. Foto: Christian Ohde/TT
Inflationen skrämmer svenska hushåll. Foto: Christian Ohde/TT

Konjunkturbarometern är en dyster läsning. Hushållen har lägre förtroende för ekonomin än under finanskrisen. Näringslivet är fortsatt på plussidan men trenden är vikande och data är svårtolkad.

Konjunkturbarometern är dyster läsning. Vill man ha den sammanfattad med en mening så är det att ingen är glad. Inte näringslivet, inte hushållen. Ljuspunkten är en viss tilltro hos näringslivet men trenden är vikande.

Hushållens syn sammanfattas med ”Hushållen har en rekorddyster syn[…]” De har nu en mer dyster syn på ekonomin än under finanskrisen. Det mest negativa är synen på kapitalvaruinköp. Värst är synen hos dem som bor i småhus eller har de högsta inkomsterna.

För andra månaden i rad rapporterar hushållen att deras ekonomi har försämrats. Inte heller tror de på en snabb återhämtning utan att det kommer att fortsätta att förvärras. Även i synen på sysselsättningen är de negativa. Den övergripande strategin är att spara snarare än konsumera. Inflationsförväntan är intressant. De förväntar sig nästan 11 procent på ett års sikt, och uppskattar att inflationen har varit 14 procent senaste året.

Dystert för näringslivet

Näringslivet blir mer dystert men har fortfarande ett hyfsat hopp. De har en starkare syn på ekonomin än normalt, men tendensen är fallande. Konfidensindikatorn har fallit med 3,1 enheter till 111,6. En kommentar kring det. Siffran är givetvis positiv, det är över normalt, men den är fallande. Och det finns frågetecken.

Lagerhållning är låg i dag vilket normalt är ett tecken på god försäljning, en av de bättre indikatorerna på en god konjunktur. I dag ser vi dock stora problem i leveranskedjorna. Allt från halvledare till konstgödsel till andra insatsvaror saknas eller försenas av logistiska problem, vilket minskar aktiviteten i produktionen så att mindre läggs i lager trots att försäljning viker. Givet kontexten är det en svårtolkad siffra. Det är en återkommande trend genom undersökningen – högre än normalt men vikande. Vilket också kan spegla kriget i Ukraina och dess ekonomiska påverkan. Toppen tycks ha passerats och nu faller det.

Läs mer: Nästan inga nyanlända kvinnor får jobb

Yngve Otto

Reporter på Bulletin

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.