Facebook noscript imageKonkursbanken Silicon Valley Bank, där woke gick före affärer
Ekonomi
Konkursbanken Silicon Valley Bank, där woke gick före affärer
SVB-kollapsen kommer att skapa ringar på vatten både mot andra banker och andra företag. Foto: Peter Morgan/TT
SVB-kollapsen kommer att skapa ringar på vatten både mot andra banker och andra företag. Foto: Peter Morgan/TT

Silicon Valley Bank, SVB, kritiseras för ha för stort fokus på att vara woke och på diversifiering framför att ha kontroll på sin ekonomi. Inför kraschen var chefsposten för riskhantering vakant i nästan ett år.

Silicon Valley Bank, som kollapsade förra veckan, får nu tung kritik för hur bolaget har skötts. Många menar att bolaget har haft mer fokus på att vara ”woke” än på att förvalta bolagets tillgångar. Kollapsen är den största i USA sedan finanskrisen 2008.

Banken, som var den 16:e största i USA kollapsade i förra veckan efter stora förluster i långa statsobligationer. En första uppskattning är att förlusterna uppgick till 1,8 miljarder dollar. Orsaken till förlusterna har uppgivits vara att banken köpte långa obligationer innan räntan började stiga och när räntan steg blev det förluster.

Under perioden april 2022 till januari 2023 saknade banken en chef för värdering av risker, Chief risk officer, och under nio månader var platsen vakant.

Samtidigt har den ansvarige för finansiell risk i Storbritannien anklagats för att ägna mer kraft åt diversifiering än åt att sköta sitt jobb. Jay Ersapah, som hon heter, har kritiserats för att ägna för mycket av tid och energi åt andra frågor. Bland annat har hon haft en månadslång Pride-kampanj och skapat safe spaces på jobbet. Kritiker har menat att Ersapah har agerat som om det var hennes jobb och inte att analysera risk. Det har också framförts kritik om att banken har rekryterat mer utifrån hudfärg, kön och annan diversifiering än från kunskap och kompetens.

När banken kollapsade har det setts som ett exempel på ”Get woke, go broke”.

Nyhetsredaktionen