När konstnären Paul Jackson Wallin hade en utställning i Smedstorp i somras fick han motta ett anonymt brev innehållandes en patron och ett hotfullt meddelande. Bakgrunden var två konstverk med apansikten och texter från Koranen samt andra religiösa skrifter. Trots det inträffade tänker Jackson Wallin inte hänge sig åt självcensur. – Jag deltar inte i det, säger han till Bulletin.
Tidigare har Ystads Allehanda rapporterat om händelsen som ägde rum i augusti 2023 och Jackson Wallin har även intervjuats av Riks.
Till Bulletin berättar konstnären att han upptäckte ett kuvert medan han städade upp efter att folk hade lämnat utställningen för dagen. I kuvertet låg en lapp med bokstäver utklippta från en tidning där budskapet var att apkonstverken skulle bort. Dessutom stod det ”smutsi kaffar [sic!]” i meddelandet. Kafir är en nedsättande term inom islam som betyder ungefär ”otrogen”.
– Först tänkte jag att det kanske var på skoj men sedan upptäckte jag att det låg en nio milimeter kula i kuvertet. Så då ringde jag polisen direkt, säger Paul Jackson Wallin.
Efter händelsen bekräftade polisen för Ystads Allehanda att man inlett en förundersökning i ärendet och att man fått in en anmälan med rubriceringen olaga hot. Utredningen lades emellertid ned, men Jackson Wallin säger att han trots det inte är besviken på polisen.
– De tog det verkligen på allvar, säger han.
”Inget angrepp på en speciell religion”
I utställningen ”Memento” som gick av stapeln i Smedstorp i somras ställde fotokonstnären Paul Jackson Wallin ut två konstverk med apansikten och religiösa urkundstexter. Verken har tidigare ställts ut på andra ställen – däribland kyrkor – och innehåller inte bara textstycken från Koranen, utan också från bland annat Bibeln och hinduiska Bhagavadgita.
– De här bilderna är uppbygda av urkundstexter från säkert sex, sju olika religioner. Så det är inget angrepp på en speciell religion, säger konstnären.
– Toran är där också på hebreiska. Jag har inte fått något hot från någon judisk församling.
Har du fått hot från någon annan religiös grupp?
– Nej.
Är det första gången du har blivit hotad eller har det hänt någon gång tidigare?
– Nej, det har inte hänt innan. De andra gångerna jag har ställt ut har jag inte sagt någonting om det utan jag har varit medveten om att det kan bli problem.
Ville inte ”fega”
Paul Jackson Wallin tillägger att han den här gången inte ville ”fega” och därför publicerade en debattartikel på sin Facebooksida innan utställningen. Anledningen var att det dessförinnan hade förekommit en debatt om frågor kring självcensur inom konsten.
– Det var väl därför de hade uppmärksammat det. För jag tror inte det är så mycket islamister som går på konstutställningar av en händelse, säger han.
Enligt konstnären var det många bekanta som avrådde honom från att ställa ut verken, vilket retade upp honom.
– Och det som retade upp mig allra mest var att jag själv började att tveka. Att man höll på att bli smittad av den här självcensuren.
Vidare uppger han att han diskuterade frågan med sin fru innan utställningen.
– Bara det är provocerande att man ska ha ett familjebeslut för att hänga ut en tavla.
Bodde i Egypten
Paul Jackson Wallin berättar att han under fem år bodde i Egypten fram tills för några år sedan då han flyttade tillbaka till Sverige.
– Där gjorde jag inga aphuvuden utan jag respekterade deras kultur. Men jag mådde samtidigt väldigt dåligt av att det var så intolerant och att man inte fick uttrycka någonting. För det är ju otroligt intolerant och religiöst styrt.
Under tiden i det nordafrikanska landet menar konstnären att han saknade yttrandefriheten och såg fram emot att återigen åtnjuta den när han flyttade tillbaka till Sverige.
– Sedan upptäckte jag att jag ska tvingas ta samma hänsyn på Österlen som jag gjorde när jag bodde i Sinai. Det är ju enormt provocerande.
Enligt Jackson Wallin har händelsen med hotbrevet påverkat honom på så vis att han nu i ännu högre grad än tidigare har insett vikten av att vara frispråkig och inte ägna sig åt självcensur.
– Det finns det tillräckligt av runt omkring en ändå. För den är ju otroligt utbredd, självcensuren. Och jag deltar inte i det.
Läs även: Palestinaaktivister förstörde konstverk på Cambridge