Facebook noscript imageKontroversiella namn bland 74 som kräver åtgärder mot hat
Nyheter
Kontroversiella namn bland 74 som kräver åtgärder mot hat
Ashok Swain, professor i freds- och konfliktforskning och Emil Hellerud, journalist på TV4 är bland dem som skrivit under. Foto: Uppsala universitet/Magnus Lejhall/TT.
Ashok Swain, professor i freds- och konfliktforskning och Emil Hellerud, journalist på TV4 är bland dem som skrivit under. Foto: Uppsala universitet/Magnus Lejhall/TT.

74 personer, som beskriver sig som journalister, forskare och författare, har undertecknat ett upprop mot vad de kallar ”hot och hat”. Bland undertecknarna finns flera kända vänsterprofiler och kontroversiella figurer.

Ett upprop från över 70 forskare och journalister riktar stark kritik mot regeringen och riksdagen. De kräver att makthavarna tar ansvar för att skydda journalister och forskare som utsätts för trakasserier och hot, ofta på grund av deras granskningar och åsikter.

Enligt Journalistförbundets senaste undersökning har 70 procent av medlemmarna upplevt hot och hat, och 23 procent har blivit utsatta för allvarliga brott som olaga hot och ofredande. En rapport från Göteborgs universitet visar att 51 procent av forskare som öppet kommunicerar sin forskning har mött trakasserier.

”Vi upplever att det skett en betydande normförskjutning i Sverige under det senaste decenniet”, skriver undertecknarna i en artikel i DN. De menar att debattklimatet blivit allt mer känslobaserat och att personangrepp riktade mot individer har blivit vanligare. De betonar att kritiken inte längre handlar om innehållet i det som sägs eller skrivs, utan om vem som är avsändaren.

Kontroversiella profiler bland undertecknarna

Bland de 74 undertecknarna finns flera kända och ibland omdiskuterade namn från olika delar av medie- och forskningsvärlden.

Ashok Swain, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, har tidigare väckt uppmärksamhet för kontroversiella uttalanden, bland annat när han på sociala medier jämförde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med Adolf Hitler.

Emil Hellerud, journalist på TV4, är en annan framträdande undertecknare. Han är känd för sin granskning i Kalla fakta angående Sverigedemokraternas påstådda ”trollfabrik”, ett arbete som både hyllats och kritiserats.

Somar Al Naher, kulturjournalist och företrädare för Svenska kommittén mot antisemitism, har också skrivit under uppropet. Al Naher är en ofta citerad röst i debatter om integration och rasism.

Bland de mer etablerade medieprofilerna återfinns även Robert Aschberg, som bland annat gjort sig känd för uppsökande journalistik i Aftonbladets tv-program ”Trolljägarna”, samt Anna Hedenmo, tidigare programledare på SVT med lång erfarenhet inom public service.

Fått kritik på X

Kritiker menar att uppropet är ensidigt och att flera av undertecknarna själva har bidragit till ett hårdare debattklimat. Frånvaron av journalister som Joakim Lamotte, känd för sin rapportering om migrationsfrågor, har också ifrågasatts.

Chang Frick, entreprenör och chefredaktör för Nyheter Idag kallar uppropet en primadonne-pekoral i ett inlägg på X.

Joakim Lamotte medger i ett inlägg på X att han aldrig skulle skrivit under uppropet.

Simone Svensson

Reporter