Facebook noscript imageKostnaden för påskupploppen – 43 miljoner
Nyheter
Kostnaden för påskupploppen – 43 miljoner
Polisens kostnader överstiger 43 miljoner kronor. Men utöver det har försäkringsbolag, privatpersoner och många andra stora kostnader. Foto:Johan Nilsson/TT
Polisens kostnader överstiger 43 miljoner kronor. Men utöver det har försäkringsbolag, privatpersoner och många andra stora kostnader. Foto:Johan Nilsson/TT

Kostnaden för påskuploppen överstiger enligt uppgifter till Ekot 43 miljoner. Många har reagerat på hur media ofta vinklat kostnaden till att det är Rasmus Paludan som orsakat den och inte kravallmakarna. På sociala medier går diskussionens vågor höga.

SR Ekot har gjort en sammanställning över kostnaderna för påskupploppen. Den visar att att kostnaderna överstiger 43 miljoner för polisen. Kostnaderna inkluderar inte arbete som inte kunde utföras för att polisen var tvungna att skydda Paludan.

Det var i påskas som det i flera städer utbröt upplopp för att stoppa Rasmus Paludan från att hålla möten och från att bränna koraner. Upploppen var väldigt omfattande och flera hundra poliser skadades. Antalet poliser som skadades var så många att det kan bli ett mål om arbetsmiljöbrott.

Kostnaden på 43 miljoner är en kostnad för att försvara demokratin menar Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala Universitet. Han säger att polisen måste få ha kostnader för att säkerställa ordningen vid offentliga sammankostnader för att värna yttrandefriheten.

Han sammanfattar till Ekot: ”Så länge vi ska ha demokrati så tror jag vi behöver lägga resurser på att försvara yttrandefriheten.”

Kostnaden har utlöst en del ganska häftiga diskussioner i sociala medier om vad som orsakade dem. Vissa menar att Paludan borde stoppats eller stannat hemma så kunde pengarna ha använts bättre. Andra menar att hade upploppsmakarna stannat hemma så skulle det inte ha blivit kostnader vare sig för enskilda, polisen eller försäkringsbolagen. I de orter där Paludan talade men där det inte blev upplopp var kostnaderna och skadorna på poliser långt mindre.

Mordförsöket på Salman Rushdie är också en återkommande parallell i debatterna. Den retoriska frågan om kostnaden för vården av honom ska ses som onödig då han med samma logik kan ses som skyldig återkommer. Andra gör kopplingar till Lars Vilks och hur han tvingades leva under jord och med polisbeskydd på grund av hot efter hans rondellhundar.

Läs även: Gärningsman i Rushdie-attack har rötter i Hizbollah-fäste

Yngve Otto

Reporter på Bulletin