Facebook noscript imageKrislägesavtal har aktiverats i Skåne
Nyheter
Krislägesavtal har aktiverats i Skåne
Region Skåne aktiverar krislägesavtalet. Foto: Johan Nilsson/TT
Region Skåne aktiverar krislägesavtalet. Foto: Johan Nilsson/TT

Den skånska vården är hårt ansatt och antalet patienter med covid-19 ökar. Arbetsgivarparterna har nu beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Skåne för att vården ska kunna klara sitt uppdrag.

Avtalet, som beslutades vid ett möte med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och arbetsgivarparten Sobona på tisdagskvällen, rör personal inom intensivvård. Det innebär att arbetstiden kan förlängas till 48 timmar i veckan.

Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef vid SKR, bekräftade tidigare på dagen att de fått in en begäran från Region Skåne:

– Vi kommer att fatta ett beslut någon gång under kvällen, som tidsplanen ser ut just nu.

Ansträngt på flera håll

Hittills har tre regioner beviljats aktivering av krislägesavtal: Stockholm, Västra Götaland och Gävleborg. Ingen region, förutom Skåne, har än så länge börjat tillämpa avtalet. SKR följer utvecklingen noggrant och har löpande avstämningar med regionen.

– Det vi vet är att det är väldigt ansträngt på flera ställen runt om i landet. Jag utesluter inte ytterligare begäranden, säger Jeanette Hedberg.

En majoritet av landets regioner, 15 stycken, arbetar i ett så kallat förstärkningsläge – en bedömning av beredskapsläget som inte har med krislägesavtalet att göra. Närmare 3 000 patienter vårdas inom slutenvården med anledning av covid-19, varav 337 är så pass svårt sjuka att de kräver intensivvård.

"Den som behöver vård ska få vård"

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, framhåller att samtliga regioner förutspår ett försämrat läge de kommande veckorna:

– Den som behöver vård ska få vård, och för det måste det finnas personal på avdelningarna, men också i ledningsfunktionerna och inom transport. En vädjan, igen: Ta inga onödiga risker under ledigheten.

När en region får beviljat av SKR att aktivera krislägesavtalet innebär det att arbetstiden kan förlängas för de anställda och att lönen höjs.

Dessutom utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.

TEXT: JESPER KARLSSON/TT

TT Nyheter