Facebook noscript imageKristersson: ”Vi ställer om invandringen så att den blir bra för Sverige”
Politik
Kristersson: ”Vi ställer om invandringen så att den blir bra för Sverige”
Maria Malmer Stenergard (M) och Ulf Kristersson (M). Foto: Jessica Gow/TT.
Maria Malmer Stenergard (M) och Ulf Kristersson (M). Foto: Jessica Gow/TT.

I en nyligen publicerad debattartikel i Svenska Dagbladet presenterar statsminister Ulf Kristersson och migrationsminister Maria Malmer Stenergard regeringens strategi för Sveriges invandringspolitik. Artikeln belyser en betydande förändring i Sveriges migrationsmönster och regeringens åtgärder för att hantera de utmaningar som är kopplade till integration och arbetskraftsbehov.

Enligt statistik från SCB har Sverige för första gången på över 50 år ingen nettoinvandring. Regeringen rapporterar att fler medborgare från länder som Irak, Somalia och Syrien nu lämnar Sverige än som kommer hit.

”Förra året var det fler medborgare från länder som Irak, Somalia och Syrien som utvandrade från Sverige än invandrade till Sverige,” skriver Kristersson och Malmer Stenergard i debattartikeln. De tillägger att ”Migrationsverkets prognoser pekar mot de lägsta nivåerna av asylsökande i Sverige sedan 1997.”

Regeringen betonar vikten av integration för de som kommer till Sverige. De har infört striktare regler för anhöriginvandring och medborgarskap, samt skärpt kraven på språkkunskaper och självförsörjning.

”Från dag ett har regeringen därför varit tydlig med att den som kommer till Sverige för att stanna också ska förväntas bli en del av samhället, lära sig språket, bli självförsörjande och respektera svenska värderingar,” framhåller ministrarna i artikeln.

Fokus på kvalificerad arbetskraftsinvandring

Samtidigt omformar regeringen arbetskraftsinvandringen för att attrahera mer kvalificerad arbetskraft. De har minskat handläggningstiderna för arbetstillstånd och planerar att underlätta för forskare och studenter att komma till Sverige.

Kristersson och Malmer Stenergard argumenterar mot uppfattningen att ökad invandring är lösningen på problemet med en åldrande befolkning. De hänvisar till demografisk forskning och ger ett konkret exempel:

”För att upprätthålla samma åldersstruktur i Sverige mellan år 2015 och år 2080 skulle det behövas ungefär 38 miljoner nettoinvandrare. Det är helt uppenbart orimligt, i synnerhet när integrationen inte fungerar.”

För att öka sysselsättningen bland de som redan bor i Sverige planerar regeringen flera åtgärder. ”Regeringen vidtar flera åtgärder för att stärka arbetslinjen och öka drivkrafterna för att arbeta, bland annat genom att införa bidragstak, ett system för successiv kvalificering in till välfärden och en skyldighet att flytta dit jobben finns,” skriver ministrarna.

Regeringens vision för framtidens invandringspolitik

Avslutningsvis sammanfattar Kristersson och Malmer Stenergard regeringens ambition: ”Regeringen gör nu det vi lovade. Vi ställer om invandringen så att den blir bra för Sverige. Vi får saker gjorda.”

Regeringens nya politik syftar till att balansera Sveriges behov av arbetskraft med förmågan att integrera nyanlända och minska utanförskapet. Denna förändring i invandringspolitiken representerar en betydande kursändring jämfört med tidigare års politik.

Simone Svensson

Reporter