Statyn av en rosa enhörning som köpts in av Malmö stad inför World Pride-festivalen har både hyllats och kritiserats. Moderaterna i Stockholm vill lägga pengarna på välfärd för stockholmare, men får mothugg av Malmös moderata oppositionsråd – som däremot är kritisk till valet av motiv.
Det är med anledning av att Malmö och Köpenhamn i augusti står värd för evenemangen World Pride och EuroGames som den rosa enhörningen placerats på Gustav Adolfs torg i Malmö. Men knappt hade den landat i fredags förrän debatten om dess existensberättigande var igång.
Mycket av kritiken har handlat om kostnaden på knappt 900 000 kronor, men också om att valet av motiv trivialiserar hbtq-personers kamp för lika rättigheter.
Hårdast har kritiken varit från högerkanten. Moderaterna i Stockholm poängterar att en fjärdedel av Malmö stads intäkter kommer från det kommunala utjämningssystemet.
Kostnad ifrågasätts
”Malmö stad får lika mycket i utjämningsbidrag av bland annat Stockholm som de 52 minsta kommunerna tillsammans. Samtidigt lägger Malmö 900 000 kr på en blinkande, rosa enhörning på regnbågsfundament. Det är inte rimligt”, skriver man på Facebook.
För den som scrollar snabbt i flödet listar Stockholmsmoderaterna i en Facebook-flyer pedagogiskt vart de tycker pengarna borde ha gått: till sjukvård i Stockholm, trygghet i Stockholm och skola i Stockholm.
Slöseriombudsmannen Josefin Utas beskriver syrligt statyn som ”viktig kärnverksamhet för skattepengar”, medan den moderate riksdagsmannen Hanif Bali i en tweet använder en svordom för att kalla enhörningen ett hån mot skattebetalare.
En moderat politiker som däremot inte håller med om kritiken är Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar. Han konstaterar att beslutet att köpa in enhörningen inte var politiskt, men försvarar den – åtminstone delvis.
– Jag har noterat att det finns mycket synpunkter från stockholmare. Ofta vill man glömma bort att även Malmöborna betalar världens högsta skatter, så även våra invånare ska få ha utsmyckningar i stadsmiljön, skriver han i ett mejl.
Han tillägger att ”om Stockholm stör sig så mycket på den är mitt besked detsamma som kring Zlatan-statyn, de får lägga ett bud så kan vi kanske sälja den”.
Kritik mot motiv
Däremot är han kritisk till valet av motiv.
– Det finns helt klart bättre symboler för hbtq-personer. De är inga sagoväsen utan riktiga människor vars kamp för lika rättigheter det är en självklarhet för oss att stötta.
Även Hanif Bali är kritisk till valet av enhörning, som han kallar för stereotypt och tror speglar fördomar hos människor som inte själva hör till hbtq-rörelsen. ”Rosa enhörningar är en godhetswokes utspelade fördomar”, skriver han.
Ilan Sadé, ordförande för partiet Medborgerlig Samling och Malmöbo, undrar i en tweet varför ”en figur tagen från ritböcker för femåriga flickor ska vara främsta symbolen för homo- och bisexuella och transor”.
I ett internationellt perspektiv sticker Malmös glittrande enhörning ut som hbtq-monument, som ofta har en allvarlig framtoning. I New York finns ett konstverk som hyllar Stonewall-upproret mot polisen, i Manchester hyllas matematikern Alan Turing som dömdes till fängelse, och i San Francisco finns en minneslund för dem som dött av aids.
Tanken är dock att även Malmös enhörning ska ha ett allvarligare budskap.
”Även i sitt färgsprakande skimmer bär den också ett allvarligt budskap när den påminner oss på ett lekfullt sätt om alla människors lika värde. Det ska också bli spännande att se vilka namn som barnen ger enhörningen när bilder av den sprids i olika sammanhang”, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden, i ett pressmeddelande.
Projektledaren för World Pride i Malmö, Anna Tenfält, har inte gått att nå under dagen men har tidigare kommenterat enhörningen med att den ”symboliserar hur det finns en styrka i att bryta normer och vara olika”.
Text: Sören Billing