Facebook noscript imageKritiken mot Morgan Johansson – paragraf förhindrar hårdare straff
Nyheter
Kritiken mot Morgan Johansson – paragraf förhindrar hårdare straff
Morgan Johansson (S) undviker ämnet, medan Tobias Andersson (SD) vill se en snabb lagändring. Foto: Marc Femenia/TT, Stefan Jerrevång/TT och Ali Lorestani/TT
Morgan Johansson (S) undviker ämnet, medan Tobias Andersson (SD) vill se en snabb lagändring. Foto: Marc Femenia/TT, Stefan Jerrevång/TT och Ali Lorestani/TT

Morgan Johansson vill ofta klappa sig själv på axeln om att han har infört en rad straffskärpningar. Flera jurister erfar dock att en paragraf i brottsbalken förhindrar strängare straff, och att domstolarna till varje pris försöker undvika att döma till fängelse.
– Vi ställer oss bakom M och KD att ändra den fjärde paragrafen i kapitel 30, säger Tobias Andersson (SD) till Bulletin.

Sedan hösten 2014 har regeringen och justitieminister Morgan Johansson tagit initiativ till cirka 60 straffskärpningar relaterade till den organiserade brottsligheten.

Trots det pekar flera kurvor åt fel håll när det kommer till den grova organiserade brottsligheten i Sverige. Dödsskjutningarna slår rekord och har legat högst i Europa, rapporterar SVT. Antalet penningtvättsbrott har 20-faldigats sedan 2015. Kokainet flödar och narkotikatillslagen duggar tätt.

Straffskärpningarna blir dock tandlösa på grund av en annan lag som sätter stopp för hårdare straff. Det hävdar en rad jurister och advokater i en debattartikel i tidningen Fokus. Trettionde kapitlet, fjärde paragrafen i Brottsbalken ställer nämligen till det, enligt debattörerna.

– Paragrafen har orsakat mycket elände, säger affärsjuristen och debattören Claes Sjölin till Fokus.

Lagen säger i korthet att rätten ska fästa särskilt avseende vid omständigheter som talar för en lindrigare påföljd än fängelse. Lagen innebär i praktiken att Morgan Johansson kan införa hur många straffskärpningar som helst, men så länge det trettionde kapitlet, fjärde paragrafen finns kvar kommer skärpningarna att falla platt då domarna i domstolarna till varje pris undviker fängelsestraff.

– Morgan Johansson har dock aldrig visat någon ansats att radera lagen ur lagboken. Det skulle kosta honom för mycket, säger Claes Sjölin.

Johansson undviker ämnet

Sjölin menar att Morgan Johansson är medveten om problemet men undviker ämnet till varje pris då det skulle exponera att vi har alltför stora brister i Kriminalvården.

Mats Bergh är advokat och tidigare rättspolitisk talesperson i Medborgerlig samling.

– Även om paragrafen skulle strykas kommer de överfulla fängelserna att ställa till det, säger han.

Idag ställer sig M, SD och KD bakom förslaget att ta bort den fjärde paragrafen ur det 30:e kapitlet i Brottsbalken. Tobias Andersson är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Vi vill se över hela straffmätningen, inklusive val av påföljd och fängelsepresumtionen. Vi ställer oss bakom M och KD att ändra den fjärde paragrafen i kapitel 30, säger Tobias Andersson till Bulletin.

Nästa hinder

Advokat Mats Bergh belyser att även om paragrafen tas bort och en rad straffskärpningar införs brottas vi med ett annat problem – fängelserna och häktena är redan överfulla.

– Alla vi praktiker har vetat om att det skulle bli så här sedan många år eftersom Kriminalvården löpande publicerar beläggningsgraden. Det har bara varit att läsa innantill för den som velat. Köerna till fängelserna är så långa i dag att de i alla fall inte skulle kunna ta emot den mängd som skulle uppstå vid kraftigare straffskärpningar.

Läs även: Sverigedemokraternas kritik mot Morgan Johansson: ”Inget att skryta om”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu

fakta

30 kapitlet 4§ Brottsbalken

[K30]4 § Vid val av påföljd skall rätten fästa särskilt avseende vid omständigheter som talar för en lindrigare påföljd än fängelse. Därvid skall rätten beakta sådana omständigheter som anges i 29 kap. 5 §.

[S2]Som skäl för fängelse får rätten, utöver brottslighetens straffvärde och art, beakta att den tilltalade tidigare gjort sig skyldig till brott. Lag (1988:942).

Källa: Lagen.nu