Facebook noscript imageKryptobörsen FTX imploderade – enorma kapitalförluster
Ekonomi
Kryptobörsen FTX imploderade – enorma kapitalförluster
Kryptobörsen FTX, med sin bas på Bahamas, har imploderat. Foto: Marta Lavandier
Kryptobörsen FTX, med sin bas på Bahamas, har imploderat. Foto: Marta Lavandier

Kryptobörsen FTX har kollapsat och bolaget har ansökt om konkurs. Nu har vd:n och grundaren Sam Bankman-Fried avgått. Skandalen på kryptobörsen har satt hela marknaden i gungning – ett ras av sällan skådade mått.

Kryptobörsen FTX har imploderat. Skandalen kring handelsplattformen har skapat svallvågor i den globala kryptovärlden. Grundaren Sam Bankman-Fried har annonserat sin avgång och företaget har lämnat in en konkursansökan.

En artikel på nyhetssidan Coindesk, som bevakar kryptonyheter, ifrågasatte den 9 november tradingfirman Alameda Researchs balansräkning – som också den ägs av Sam Bankman-Fried. Skälet var att bolagets huvudsakliga tillgångar bestod av kryptovalutan FTT som FTX skapat och gett ut.

De osäkra tillgångarna bidrog till att rivalen Binance aviserade försäljning av sina innehav i FTT-valutan, vilket blev startskottet till en uttagsrusning som fick kryptobörsen att implodera fullständigt.

Ny vd tar över bolaget

Likvidationsexperten John Ray III – som tidigare städat upp efter Enron-skandalen – har numera tagit över vd-rollen. Han menar att fallet med FTX är unikt och att det är ett totalt misslyckande av kontroll i ett bolag. Nu arbetar han på högvarv tillsammans med olika cybersäkerhetsbolag för att försöka återställa situationen och säkerställa att gäldenärerna får tillbaka sina tillgångar.

Flera stora aktörer på finansmarknaden har förlorat enorma summor på kollapsen, bland andra kapitaljätten Blackrock och riskkapitalistfirman Sequoia Capital. Programledaren för Fox News, Tucker Carlson, säger i programmet Tucker Carlson tonight att ”FTX-skandalen är den största enskilda förlusten någonsin av tillgångar i historien”.

I spåren av kraschen har flera polisutredningar tillsatts för att utreda eventuella cyberintrång och olagliga uttag.

FTX grundades 2019 och var en av världens största handelsplatser för kryptovaluta.

Läs även: Permanenta uppehållstillstånd kan tidsbegränsas – Ribbenvik: ”Unikt”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu