Konstitutionsutskottet anser i sex ärenden att det har förekommit brister i regeringens hantering av pandemin.
– Utskottet anser att regeringen brustit i hanteringen av pandemin. Det är allvarligt, säger KU:s ordförande Karin Enström (M).
Enligt KU är det tydligt att oklarheterna i ansvarsfrågan och i frågan om ersättning för utökad testverksamhet bidrog till att testningen inte ökade i förväntad takt. KU menar att regeringen hade kunnat ingå en överenskommelse tidigare och att det sannolikt hade medfört att testningen utökades i snabbare takt än vad som skedde.
KU konstaterar vidare att ändringen av förordningen om statsbidrag till regioner och kommuner, samt av uppdraget till Folkhälsomyndigheten om att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka testningen, inte bereddes tillräckligt skyndsamt.
Tog för lång tid
Kritik riktas även mot att regeringen väntade för länge med att lägga fram ett förslag på pandemilag. Det gjorde att riksdagens utskott fick för lite tid på sig för att behandla lagförslaget.
– Behandlingen blev extremt kort, säger Karin Enström.
Regeringen borde också ha agerat mer aktivt med nationell vägledning och styrning när det gäller besöksförbud på äldreboendena, anser KU.
När förbudet förlängdes borde frågan ha beretts bredare.
”Mot den bakgrunden borde regeringen, när ärendet inte längre var lika brådskande, exempelvis ha bett om synpunkter från fler instanser för att belysa konsekvenserna av en förlängning för de boende och deras anhöriga. Sådana åtgärder borde dessutom ha genomförts så tidigt som möjligt”, skriver KU.
Oklar ansvarsfördelning
Ett annat ärende som KU har synpunkter på gäller regeringens åtgärder för att säkra tillgången på skyddsutrustning och annan sjukvårdsmateriel inom hälso- och sjukvården.
Här finner KU att det var oklart vem som skulle köpa in produkter till kommuner och regioner. Flera leverantörer av sjukvårdsmateriel uppfattade det som att de endast skulle sälja till Socialstyrelsen.
KU anser vidare att uppdraget till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om att göra en behovsanalys kom för sent.
”Enligt KU skulle regeringen ha genomfört åtgärder tidigare än vad som skedde för att säkra tillgången på skyddsutrustning och annan materiel inom samhällsviktig verksamhet vid sidan av hälso- och sjukvården”, skriver KU.
Enigt utskott
När det gäller regeringens beslut om att införa deltagargränser för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar anser utskottet att det innebar betydande inskränkningar i grundlagsskyddade fri- och rättigheter.
Dessa behöver därför omprövas kontinuerligt och här anser KU att uppdraget till Folkhälsomyndigheten borde ha kommit tidigare.
– En omprövning borde skett på ett mer kontinuerligt och formaliserat sätt än vad som gjordes, säger Linda Modig (C).
Utskottet är enigt i sin kritik vad gäller pandemihanteringen, men Socialdemokraternas ledamot Hans Ekström säger:
– Det stora merparten av arbetet har fungerat väl, men samtidigt är det uppenbart att Sverige i alla delar inte varit tillräckligt rustat innan.
Text: TT