Vittnen har berättat att resan var planerad. Kvinnan hade radikaliserats en tid innan hon försvann, och enligt åtalet som väckts vid Lunds tingsrätt genomfördes resan med syfte att låta den lilla sonen leva i den våldsbejakande islamistiska livsföring som terrororganisationen infört.
2014 försvann kvinnan och barnet under förevändning att en semester i Turkiet hägrade. Men istället styrde hon mot IS-kontrollerat området. Sex år senare, i november förra året, dök hon upp igen med den nu åttaårige sonen samt två ytterligare små barn som fötts i Syrien.
Pappan till den i dag åttaårige sonen har ensam vårdnad. I Lunds tingsrätts dom om vårdnaden konstaterar domstolen att kvinnan mot pappans vilja tagit barnet till en miljö som är uppenbart olämplig för ett litet barn att vistas i. Domstolen ansåg att kvinnan visat att hon ”gravt brister i sin föräldraförmåga”.
I det pågående målet i Lunds tingsrätt står kvinnan åtalad för egenmäktighet med barn.
På grund av brottsmisstankarna har hon varit internationellt efterlyst. Hon greps på Arlanda i slutet av november förra året.
Kvinnan har tidigare även delgivits misstanke om krigsbrott, och hon ska under flera namn på Facebook ha propagerat för livet hos IS och försökt locka kvinnor i Sverige att ansluta sig, något som Sydsvenskan tidigare rapporterat om.
Kvinnan hävdar att hon berövades sin frihet från första dagen och nekar till brottet egenmäktighet med barn.
Några av inläggen på Facebook lät som följer:
”My new best friend haha”, skriver kvinnan till en bild på ett automatvapen som hon publicerar under första tiden i Syrien. Många av hennes kontakter reagerar med förfäran och undrar hur hon kunde ta med sitt barn dit.
”Hundar kommer alltid att skalla. Min son har det bättre och är trygg”, svarar kvinnan. ”Vad enligt dig är det som är så hemskt här?” skriver hon i ett annat inlägg.
Senare skriver hon att det inte finns något bättre än att bo i kalifatet. När någon påpekar att IS håller slavar undrar hon: ”Vad exakt är ditt problem med slaveri?” och konstaterar att slavarna har det bättre bland muslimer än bland dem som inte är det.
TEXT: Cecilia Klintö och Anna Karolina Eriksson/TT
Fakta: 300 anslöt till IS
Sedan 2012 har omkring 300 personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS, enligt Säkerhetspolisen.
Cirka hälften av dem har återvänt.
Under 2020 återvände fyra kvinnor och åtta barn från Syrien efter att ha sökt resehandlingar och utvisats från Turkiet till Sverige, enligt UD