Facebook noscript imageKvinna som vistas illegalt i Sverige nekades vård
Nyheter
Kvinna som vistas illegalt i Sverige nekades vård
Kvinna som vistas illegalt i Sverige nekades vård

En kvinna vid namn Nawal Aouda, som inte beviljats svenskt uppehållstillstånd, nekades inträde när hon sökte vård för högt blodtryck på akutmottagningen i Borås. Istället fick hon låna mediciner av sin kompis.
– På akuten sa de bara: ”flytta på er, det finns andra som behöver komma in”, säger Nawal till GP.

I februari sökte Nawal Aouda vård på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås för högt blodtryck och att hon känt sig svimfärdig. Men för Nawal blev det genast stopp. Motiveringen var att det fanns andra som behövde komma in då Nawal Aouda är papperslös och saknar svenskt uppehållstillstånd.

– De sa bara: ”flytta på er, det finns andra som behöver komma in”, berättar Nawal för GP.

Enligt mottagnigen skulle hon behöva betala drygt 5 000 kronor i avgift för vård, något Nawal inte gick med på. Istället fick hon skjuts hem av en vän och sedan hjälp med mediciner av kompisen då de upplevt samma typ av besvär.

Några dagar senare tog hon kontakt med en privat läkarmottagning som gav henne vård för 50 kronor. Hon fick därutöver mediciner utskrivna för sina åkommor. Nawal Aouda har nu ansökt om asyl i Sverige för att lättare kunna få vård i framtiden.

Papperslösa har rätt till vård

Enligt nuvarande regler har illegala invandrare sedan 2013 rätt till vård som inte kan anstå.

Om högt blodtryck och svimfärdighet är åkommor som inte kan anstå är oklart.

I ett förslag i Tidöavtalet står det däremot att det ska utredas huruvida sjukvården ska omfattas av informationsplikt eller inte. Personal kommer i så fall framöver att bli skyldiga att anmäla patienten om denne befinner sig illegalt i Sverige. Sveriges sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har tidigare klargjort för Bulletin att hon inte vill att sjukvården ska omfattas av den föreslagna anmälningsplikten som rör papperslösa.

Sverigedemokraterna har varit pådrivande i frågan då de uttryckt en önskan att begränsa asylsökandes rätt till vård som inte kan anstå.

Informationsplikten, eller anmälningsplikten, har även kritiserats av vissa vårdanställda och Vårdförbundet som menar att det strider mot professionsetiken bland annat.

Läs även: Flera familjer misstänkta för bidragsfusk flyr Eskilstuna

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu