Lagrådet har vissa invändningar – men ger regeringen grönt ljus för förslaget om visitationszoner. – Det här ger oss förutsättningar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
På torsdagseftermiddagen kom Lagrådet med sitt yttrande om förslaget att införa visitationszoner, platser där polis får visitera personer i ett området, inklusive barn, utan att det finns misstanke om brott.
Och regeringens förslag godtas. Men Lagrådet har vissa synpunkter.
”Ska analysera”
Bland annat skriver man att den tid som erbjudits remissinstanserna har varit för kort och, framför allt, anser lagrådet att reglerna om visitationszoner bör tidsbegränsas för att en uppföljning ska kunna säkerställas. Lagrådet har också synpunkter på hur beslut om en visitationszon ska kunna överklagas i domstol.
– Nu ska vi först och främst analysera Lagrådets yttrande, och den frågan (om tidsbegränsning) får vi överväga. Vi delar Lagrådets åsikt att reglerna ska utvärderas, säger Gunnar Strömmer till TT.
– Lagrådet delar bilden av att vi har stora problem med skjutningar och sprängningar, det har jag fasta på, säger han.
Snabb process
Regeringens förslag är att zonerna ska träda i kraft den 28 mars, så med andra ord är tidsfristen för att analysera Lagrådets yttrande knapp.
– Vi är inställda på att det kommer att bli en skyndsam men noggrann process, säger Strömmer.
Enligt förslaget ska polisen få upprätta en visitationszon om det finns en påtaglig risk för skjutningar eller sprängningar. Kritik mot förslaget har bland annat handlat om att nyttan med zonerna inte är fullt utredd. Dessutom har zonernas effektivitet ifrågasatts, eftersom svensk polis redan har stora befogenheter att visitera och söka igenom fordon.
Flera remissinstanser befarar också att zonerna kan leda till att polisen ägnar sig åt diskriminerande etnisk profilering.