När september summeras kan landets hushåll i södra halvan av landet räkna hem en tusenlapp lägre elfaktura jämfört med förra året. I norr blir lindringen ungefär hälften så stor.
September i fjol. Alla pratade elpriser.
September i år. Många pratar fortfarande om el, men utifrån ett helt annat läge.
Den gångna månaden hade stora kast, framför allt i Sydsverige. Från minuspris ena dygnet till en krona per kilowattimme (kWh) nästkommande, för att avsluta med negativa priser igen på månadens sista dag. Sammantaget blev september den billigaste elmånaden i stora delar av landet sedan hösten 2020.
2 000 blev 800 kronor
För ett hushåll med rörligt elpris, beläget i södra Götaland (elområde 4) och som spenderade 500 kWh under månaden landar elräkningen på cirka 860 kronor, inklusive elbolagets påslag, elskatt, moms och elnätsavgift. Det kan jämföras med omkring 2 050 kronor i september förra året.
I elområde 3 (norra Götaland och Svealand) hamnar fakturan något lägre, 700 kronor, men lindringen jämfört med i fjol är ungefär lika stor. I hela Norrland (elområde 1 och 2) är elpriset som vanligt ännu lägre. Där blir elnotan runt 600 kronor, en halvering jämfört med september i fjol.
90 procent ner
I rena priser på elbörsen Nord Pool är fallet betydligt större, som mest omkring 90 procent lägre än samma månad i fjol. Men alla påslagen gör att nedgången får ett mindre genomslag på hushållsfakturan.
Snittpriset på elbörsen för september i år blev 11 öre i Norrland, jämfört med 1:00 kronor samma månad i fjol, 24 öre (2:29 kronor) i elområde 3 och 51 öre/kWh (2:42 kronor) i Sydsverige.
Orsakerna till de ovanligt låga priserna är flera. Den regniga sommaren har fyllt kraftmagasinen, till och från blåsigt väder vilket gynnar vindkraften, varmt väder som sänker förbrukningen och välfyllda gaslager i Europa som pressar elpriset på kontinenten.
Förra året tvingades även Ringhals 4 hålla stängt över hela vintern efter att personal i kontrollrummet på Ringhals klantade till det ordentligt och sabbade reaktorn under ett obligatoriskt test i augusti ifjol. Ringhals 4 står för motsvarande fem procent av Sveriges elproduktion.
I våras driftsattes den nya finska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3. Det har ökat den finska årliga energiproduktionen med 13 Terawattimmar. Något som stärkt den finska – och nordiska – energimixen.