Under torsdagen meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att regeringen och stödpartiet Sverigedemokraterna är överens om att föreslå en höjning av minimilönen för arbetskraftsinvandrare. Moderaternas ungdomsförbund, MUF, ställer sig kritiska till regeringens förslag, och menar att regeringen ”slår undan benen” för tusentals svenska företag.
Tidöpartierna, bestående av regeringen och stödpartiet Sverigedemokraterna, föreslår att lägstalönen för arbetskraftsinvandrare ska fördubblas. Förslaget innebär att minimilönen om 13 000 kronor höjs till 26 560 kronor, vilken man menar ska förebygga att arbetskraftsinvandrare endast söker sig till låglöneyrken.
– Det är en viktig del i det paradigmskifte vi genomför på invandringsområdet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff.
Men förslaget har inte välkomnats av alla.
Moderata ungdomsförbund, MUF, uttrycker att man anser att förslaget ”slår undan benen” för tusentals svenska företag.
– Detta är det dummaste förslaget från regeringen hittills, säger Douglas Thor, förbundsordförande för MUF, i en skriftlig kommentar till Bulletin.
Att Maria Malmer Stenergard tidigare uttryckt att det är ”helt orimligt” att människor reser till Sverige för en månadslön på 13 000 kronor, är inte heller något som ungdomsförbundet håller med om.
– För dem som kommer hit är 13 000 inte en skitlön. För dem är detta som ett jobb på en oljerigg – tufft, intensivt och välbetalt.
Kritik från flera håll
Även arbetsgivarorganisationen Almega uttrycker ett missnöje med förslaget. Man menar att höjningen är ”olyckligt hög”.
”Ett försörjningskrav på över 26 000 kronor i månaden innebär att avtalade heltidslöner inom flera tjänstebranscher, bland annat städ och service, inte längre anses ge god försörjning till de anställa. Det är en orimlig hållning”, säger Almegas chefsekonom Patrick Joyce i en skriftlig kommentar till TT.
Svenskt Näringsliv menar att lönekravet är ett ”ett kraftfullt slag i luften”.
”Politiken saknar mandat att sätta en sådan nivå eftersom svensk lönebildning sköts av arbetsmarknadens parter”, hävdar man.