Tingsrätten dömer läkaren Farshid Sistani i Göteborg till ett års fängelse för att ha skrivit friskhetsintyg åt patienter trots att deras prover aldrig analyserats. Läkaren hävdar att han lämnat in proverna till laboratoriet Unilabs, som påstår att det inte finns uppgifter om detta, rapporterar Göteborgs-Posten.
Läkaren, som var verksam i Göteborg, döms till ett års fängelse för bedrägeri, grovt osant intygande och urkundsförfalskning. Åklagaren menar att läkaren vid flera tillfällen har lämnat ut falska intyg som hävdat att hans patienter varit friska.
Flera av de patienter som uppsökte läkaren efterfrågade så kallade reseintyg, det vill säga intyg som visar att patienten är frisk från covid-19 vilket ofta krävs vid utlandsresor. Den nu dömde läkaren erbjöd genom sin webbtjänst Husdr.se snabba svar på PCR-test, och vid vissa tillfällen var svarstiden endast två timmar.
Patienterna som fått de falska reseintygen ska ha varit ovetande om fusket som pågick på kliniken.
Inga uppgifter om prover
Till sitt försvar har läkaren hävdat att proverna han tagit lämnats in till laboratoriet Unilabs och att resultaten förmedlats tillbaka till honom via telefon. Unilabs kundtjänstchef uppger inför tingsrätten att laboratoriet inte har några uppgifter om samtal från den åtalade. Även kvalitetschefen på Unilabs uppger detta.
– Vi har inte registrerat några prover tagna av Farshid Sistani. Vi har sökt i alla register och inte hittat något som har Husdr som beställare eller betalare, sa Unilabs kvalitetschef under rättegången.
Enligt åklagaren lämnades totalt sju av 120 intyg ut som hävdade negativt resultat trots att PCR-testet aldrig genomförts.
Läs även: Stockholmsläkare anmäls efter fejkade coronaintyg
Hårdare dom än väntat
Rätten har valt att gå på åklagarens linje och konstaterar att flera av intygen som läkaren skrivit var förfalskade. I praktiken skulle fler än sju tester kunnat vara falska men detta hade inte påverkat domens straffvärde. Sex målsägande begär skadestånd på sammanlagt cirka 20 000 kronor. Totalt ska de falska intygen ha kostat de målsägande 24 630 kronor.
Den åtalade läkaren döms mot sitt nekande och tingsrätten ser mycket allvarligt på brottet. I domen står det att den åtalade ”I sin egenskap av läkare har utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning”.
Fängelsestraffet som uppgår till ett år blev strängare än väntat då åklagaren endast yrkat på några månader. Kammaråklagare James von Reis har kommenterat domen till GP.
– Den är jag ju nöjd med. Jag kan bara konstatera att tingsrätten ser allvarligt på detta. Allvarligare än vad åklagaren ens kunde drömma om.
Läs även: Efter lättade restriktionerna: England vill införa vaccinpass på nattklubbar