Facebook noscript imageLäkaren som larmade om omikron: Lockdown mer skada än nytta
Nyheter
Läkaren som larmade om omikron: Lockdown mer skada än nytta
Vaccinbuss i Kapstaden, Sydafrika. Foto: Nardus Engelbrecht
Vaccinbuss i Kapstaden, Sydafrika. Foto: Nardus Engelbrecht

Den sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee var den första som slog larm om omikron, som är den senaste varianten av covidviruset. I en artikel i brittiska Daily Mail uppger hon, för andra gången på kort tid, att det inte finns anledning att införa hårda restriktioner.

I november blev Angelique Coetzee den första läkaren att varna för omikronvarianten, som upptäcktes i Botswana och Sydafrika. I en artikel i Daily Mail skriver hon att det var hennes skyldighet att rapportera om detta och att hon inte ångrar det.

Men hon uppger också att hon blev förvånad över reaktionerna under dagarna som följde, där flera europeiska länder inklusive Storbritannien införde reserestriktioner för flyg från hela södra Afrika samt strängare regler på hemmaplan med ”maskbärande, böter och förlängda karantäner.”

Angelique Coetzee, som har jobbat som behandlande läkare med patienter i 33 år, skriver att de symptom som kommer med omikron är betydligt mildare jämfört med deltavarianten. Symptomen kan vara muskelsmärta, huvudvärk, ont i kroppen och trötthet. Efter cirka fem dagar försvinner de, skriver hon.

De flesta av hennes patienter i Sydafrika som har smittats av omikron behandlas i hemmet med antiinflammatoriska mediciner och låga doser av kortison, uppger Coetzee. Majoriteten i Sydafrika är ovaccinerade och även de klarar omikron bättre än delta. Angelique Coetzee understryker dock i artikeln att hon förespråkar vaccinering.

Nästa variant kan vara allvarligare

Även om covidfallen i Sydafrika ökar så ökar inte dödstalen lika dramatiskt, skriver Angelique Coetzee. ”I går var det bara elva covidrelaterade dödsfall i Sydafrika, mycket färre än snittet på 578 per vecka som rapporterades i samband med deltas toppnotering.”

Om omikron hade varit dödligare hade siffran varit mycket högre än elva, menar hon.

Av den anledningen tycker Angelique Coetzee att en lockdown nästa år skulle göra mer skada än nytta eftersom det skulle fördröja att omikron sprids genom samhället och bromsa bildandet av antikroppar i befolkningen. Coetzee tycks i sin artikel förespråka naturlig flockimmunitet.

Nästa virusvariant kan vara allvarligare, och då kommer det att behövas en naturlig immunitet, skriver hon.

Ana Cristina Hernández

Reporter på Bulletin. Har tidigare skrivit om näringsliv och politik för Svenskt Näringslivs redaktion.