Facebook noscript imageSonden Perseverance landade på Mars
Vetenskap
Sonden Perseverance landade på Mars
Sonden ovanför Mars.
Foto: Nasa.
Sonden ovanför Mars. Foto: Nasa.

Efter åratal av förberedelser och över sex månaders rymdfärd landade sonden Perseverance på Mars. Tanken är att för första gången hitta fossila bevis för liv, och senare ta hem dem till jorden.

Nasas nya metod går ut på att låta ett slags flygande kran, ”skycrane”, fira ner sonden till ytan. Kranen är för engångsbruk och störtar efter manövern. Men helt ny är metoden inte, den användes framgångsrikt då sonden Curiosity anlände till Mars 2012.

Norr om ekvatorn

Landningen var avgörande för Perseverance-projektets framgång. Det är startskottet på flera års utforskning av en ny del av vår grannplanets geologi och möjligheter till liv. Jezero har en diameter på ungefär 50 kilometer och ligger strax norr om Mars ekvator.

Halvt kilo mineraler ska samlas in

Sonder har alltså landats på Mars tidigare, sammanlagt ungefär ett tiotal. Men bland de unika elementen denna gång är att Perseverance ska samla prover för transport till jorden. Hittills har mänsklighetens projekt bara åkt till Mars, aldrig tagit hem något från Mars.

Planen är att under det Mars-år – motsvarande ungefär två jord-år – som den lilla bilen ska jobba, få ihop prover i små rör. Vikten av mineralerna får uppgå till sammanlagt ungefär ett halvt kilo, så det vill till att välja noga.

Proverna kan studeras även på plats av Perseverances instrument, men full klarhet om hur arbetet lyckats blir det inte förrän rören flugits tillbaka till jorden. Och det kan dröja ganska många år; prognosen lyder kring 2030.

Det är så med rymdprojekt att det tenderar att vara väldigt långa ledtider, säger Sandra Siljeström.

Så det är inte säkert att jag gör de analyserna. Men målet är ju att vara med.

TEXT: TT/Nyhetsredaktionen 

Texten är uppdaterad. 

TT Nyheter