Svenska herrlandslaget planerar en januariturné i det hårt kritiserade VM-värdlandet Qatar. Planerna ifrågasätts – men Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand tycker att det finns fördelar.
– När man engagera sig i sådana här komplexa frågor finns det en uppenbar risk för kritik, säger han.
I förra veckan avslöjade Expressen att herrlandslaget planerar att åka till Qatar på den årliga januariturnén.
På en presskonferens i Aten inför onsdagens VM-kval förtydligade Håkan Sjöstrand att Qatar-lägret inte är spikat – men att det är huvudalternativet.
– Det finns många saker som behöver rätas ut, säger Sjöstrand och nämner bland annat förbundets ekonomi och osäkerheten kring pandemin.
Sjöstrand pressades hårt om hur Svenska fotbollförbundet förhåller sig till Qatar.
Sedan Internationella fotbollsförbundet Fifa i december 2010 tilldelade Qatar herrarnas VM 2022 har mästerskapet varit kritiserat.
Finlands lagkapten Tim Sparv skriver på sajten The Players’ Tribune att han är självkritisk och skulle ha kritiserat VM och tagit plats i debatten för flera år sedan.
Landslagen från Norge, Nederländerna och Tyskland har markerat mot Qatar inför VM-kvalmatcher genom att bära tröjor med uppmaningen att respektera de mänskliga rättigheterna.
”Väldigt märkligt”
Frågan om mänskliga rättigheter i landet och Amnestys larm om att minst 6 000 gästarbetare dött under byggnationerna av VM-arenor har varit återkommande diskussionsämnen.
Trots det har Svenska fotbollförbundet återkommande valt att besöka landet.
– Att enbart åka dit och spela fotboll vore fel. Men att spela fotboll och sedan jobba med de här frågorna och vara aktiva – det tror vi kan ge bra effekt, säger Sjöstrand.
– Det var ett väldigt märkligt beslut som fattades 2010 (att ge VM till Qatar). Det har fört med sig att ögonen riktas mot Qatar och det är väldigt bra, för det finns allvarliga problem kopplat till mänskliga rättigheter och de arbetsförhållanden som finns för migrantarbetare.
”Bra förbättring”
Han säger att ett annat alternativ hade varit att bojkotta värdlandet – men Sjöstrand tror inte att det är rätt väg.
– Vi tror på engagemanget, och att på så sätt föra en kritisk dialog och vara aktiv i frågan. Sedan kan man ha olika uppfattningar, säger han.
– Att sitta hemma och skriva något och prata om bojkott. Det hade nog varit ett enklare sätt att hantera det ibland.
Landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf:
– Det är viktigt att man lyfter frågan och diskuterar det. Det kan också göra att det blir en ändring och jag tror att det blivit en bra förbättring med de sakerna som förbundet har gjort.