När Länsstyrelsen i Östergötland söker en utredare inom hedersrelaterat våld och förtryck isom ska jobba åt Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck llustreras annonsen med en kvinna i hijab.
– Jag blir förvånad att just dom använder en sådan bild. De borde veta vad den bilden står för, säger journalisten och kvinnosakskämpen Helene Bergman till Bulletin.
”Är du jurist med erfarenhet av arbete inom offentlig verksamhet? Har du erfarenhet av projektledning, strategiskt arbete och samverkan med olika aktörer? Vill du använda din akademiska juridiska utbildning i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck?”
Så skriver Länsstyrelsen i Östergötland när de på Facebook annonserar ut en tjänst som utredare inom hedersrelaterat våld och förtryck för Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i regionen.
Men Facebook-inlägget illustreras med en bild som föreställer en kvinna i hijab, den huvudduk som täcker hår, hals och axlar i islamistiska länder och kretsar.
Hijaben är ett kontroversiellt plagg som många sammankopplar med just hedersförtryck. Bland dem finns journalisten och kvinnorättskämpen Helene Bergman, som driver Kärringbloggen och i många år har engagerat sig i debatten mot hedersförtryck.
– Söker man en kvinna med hijab för att utreda hedersförtryck och hedersvåld? När hijaben står som en symbol för kvinnoförtryck? Jag får inte ihop det logiskt, säger hon till Bulletin och fortsätter:
– Jag blir förvånad att just dom använder en sådan bild. Dom borde veta vad den bilden står för. Är det så att de söker kvinnor med hijab som ska vara modiga nog att utreda hedersförtryck, när hijab är en symbol för kvinnoförtryck? Försöker man normalisera hijaben?
– Jag är oerhört förvirrad, och besviken att man använder och normaliserar hijaben, som bryter mot all kvinnofrihet och jämställdhet som vi har kämpat för. Som privatperson och äldre kvinna känner jag det som ett svek.
Bulletin har utan framgång sökt ansvarig enhetschef Sara Liljegren för en kommentar.